A cégek munkaerőigényének kielégítése, a szakemberek "vadászata", már kevés a piaci részesedés növeléséhez vagy megtartásához, így nem ritka, hogy profilt bővítenek a személyzeti tanácsadók, fejvadászok.

Ezt a piac szűkűlése, az online munkaerőkeresés, illetve a vállalati toborzók és kiválasztási rendszerek térhódítása is indokolja. Ám a nagyarányú szakmunkáshiány is ok lehet erre. Csákvári Róbert, a Work Force Személyzeti Tanácsadó Kft. ügyvezetője elmondta, önállóan, illetve felnőttképző céggel együttműködve is célirányos szakképzéseket szerveznek, ezek ugyanis jól kombinálhatók a munkaerő-kölcsönzési és -közvetítési szolgáltatással. Az oktatás mellett az outsourcing, a szervezetfejlesztés vagy a bér- és tb-számfejtés átvállalásának is kedvező fogadtatása van a kis- és középvállalkozások, illetve a multinacionális vállalatok körében is - fogalmazott.

A tanácsadó cégek szolgáltatási körének bővülése elsősorban az ügyféligények változásának tudható be - hangsúlyozza Lukács Zsolt, a Telkes Tanácsadó Rt. ügyvezető partnere. A fejvadász cég kínálatának átformálásához persze hozzájárul az is, hogy a különböző cégkultúrák, vezetők és a partnerek piaci helyzetének beható ismerete kiváló alapot teremt egy tréning szervezéséhez vagy más, HR-területet érintő fejlesztéshez a személyzeti tanácsadásra szakosodott vállalkozásoknak. Akár valamilyen képzésről, akár szervezetfejlesztésről legyen szó, mindenképpen praktikus lépés az ajánlatkérés a már megismert tanácsadó partnertől - javasolja a szakember. Úgy tűnik, a profilbővítéssel mindenki nyer, hiszen míg a megbízó a bizalmába fogadott fejvadász céggel dolgozik együtt, addig a tanácsadó cég lehetőséget kap a termékfejlesztésre.

Egy 10-15 éves tapasztalatot szerzett, hazai viszonylatban nagynak számító fejvadász cég a saját területén az etikai határok megsértése nélkül már nem tud nőni - hívta fel a figyelmet Fazekas Zsolt, a Hill International ügyvezető partnere. A fejlődésre törekvő tanácsadó cégeknek épp ezért az a legegyszerűbb, ha a meglévő profilhoz kapcsolódó szakmai területeken dolgoznak ki új szolgáltatásokat. Ez nem igen ütközik nehézségekbe, hiszen a szükséges kompetenciáik, a cégnél dolgozó HR-szakemberek, pszichológusok tudása a HR fejlesztéséhez szükséges ismeretek többségét lefedik. Fazekas Zsolt a munkatársait hozta fel példaként, akik több éve dolgoznak a cégnél, ám keresik a kihívásokat, és új termékeket fejlesztenek.