A támogatott bioüzemanyagokra rámozdult ipari lobbi. A harmadik világ kiszolgáltatott országai a lehető legrosszabb megoldás felé haladnak: a természetes erdőket felégetve óriási olajpálma-ültetvényeket kezdenek telepíteni.
George Monbiot, a Guardian rovatvezetője december elején "A biodízel nem megoldás" című cikkében ismét kritizálta a biodízel programot, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az alternatív üzemanyag támogatásával minden eddiginél környezetrombolóbb növényt terjesztenek el a Földön.
2003-ben Jeffrey Dukes amerikai biológus (University of Utah) kiszámította, hogy az évente elégetett fosszilis tüzelőanyag előállításához gallononként 98 tonna szerves anyagra, összesen a Föld teljes biológiai kapacitásának 400-szorosára van szükség.
Ennek tükrében irreális célkitűzés a 20 százalékos bioüzemanyag részarány elérése. Miközben az európai kormányok és a biodízelprogramot támogató környezetvédők újrafelhasznált konyhai olajat, virágzó repceföldeket és sivatagi tavakban termesztett algákat vizionáltak, valójában most a világ legrombolóbb növényét terjesztik.
A biodízelprogramról sejthető volt, hogy az élelmiszer-termelés rovására megindítja a versenyt a termőföldért, de amíg Európa nem adta fel támogatásért cserébe a termőföldjét, a harmadik világ szegény országai esélyt láttak a biodízelben. Az európai exportra számító maláj kormány épp most jelentette be, hogy megépíti ötödik biodízel-finomítóját, miközben az országban, akárcsak Indonéziában az eddig túlélő csodálatos őserdőt őrült iramban szorítják vissza az olajpálma-ültetvények, ráadásul az erdők felégetése és mocsarak lecsapolása szén-dioxid-kibocsátással jár, és a folyamat több kárt okoz, mint hasznot.
Az EU növényolaj-importja az október-szeptemberi 2005/2006-os szezonban 8,75 millió tonnára emelkedik a 2004/2005-ös szezon 7,8 millió tonnájáról - írja az Oil World szaklap. "A bioüzemanyagok belföldi termelésének rohamos növekedése miatt az EU vált a világ legnagyobb növényolaj- és zsiradék importőrévé." A szezon legnagyobb importtétele a pálmaolaj lesz 4,9 millió tonnával, szemben a 2004/05-ös 4,4 millióval. Az EU az idén október-decemberben nettó szójaolaj-importőrré válik, ami meglehetősen újszerű fejlemény, hiszen már egy jó ideje nagy szójaolaj-exportőrnek számít.
A növekvő repcemag-sajtolási forgalom ellenére sem biztosítható belföldi forrásból a repceolajigény, ami a repceolaj és a canola esetében is nettó importőrré teszi az uniót. A 2005/2006-os szezonban a repceolaj-import 250 ezer tonnára nő az előző szezon 28 ezer tonnájáról. Ebből 100-130 ezer tonna Észak-Amerikából érkezik majd, de nagy tételeket importál az unió Ukrajnából és Oroszországból is. A lap értesülései szerint már kínai importra is sor került.
A brit kormány tudatában van a veszélynek, és miközben bejelentette, hogy engedelmeskedik az EU-nak és 2010-ig 5,75 százalékra növeli a biológiai eredetű üzemanyagok részarányát, felhívja a figyelmet arra, hogy súlyos környezeti veszélyt jelent a brazíliai cukornád és a Dél-kelet Ázsiai olajpálma termőterületének növekedése. Kormányszakértők szerint a világkereskedelmi törvények nem teszik lehetővé az import korlátozását, tehát a kormány csak önkéntes önmegtartóztatást javasolhat. (MTI)