Repkedek – mondta a Világgazdaságnak Vincze Béla egy nappal azután, hogy az év bortermelőjévé választották. Az egri borásznak voltak már sikerei évtizedes „privát” pályafutása során: például egyik első borával, egy 1994-es cabernet franc-nal aranyérmet nyert a világ legtekintélyesebb borversenyeinek egyikén, a bordeaux-i Vinexpón. Ekkora öröm azonban még talán sosem érte. A Magyar Bor Akadémia által koordinált díj szakmai elismerés, s ebben az esztendőben immár tizenötödször ítélték oda. Vincze a harmadik egri, elődei olyan klasszisok, mint Thummerer Vilmos és az idén elhunyt Gál Tibor. „Nagyon boldog vagyok, s bár lehet, hogy némelyek fiatalnak gondolnak, úgy érzem, megdolgoztam mindenért” – elemezte a fejleményt Vincze.
A borász a hivatkozott bordeaux-i aranyérem keltette hírnévnek és termékei színvonalának is köszönhetően a 90-es évek közepén a minőségi borok iránt érdeklődő közönség egyik kedvence volt, ám utóbb kis időre kikerült az érdeklődés úgynevezett homlokteréből. Éppen mostanában került vissza a fősodorba, mindenekelőtt a 2000-es, a 2002-es és főként a 2003-as évjáratban mutatott kiemelkedő teljesítményének köszönhetően.
Vincze Béla az Egri Csillagok Termelőszövetkezetnél kezdte pályáját, ahol előbb egy labor felépítése volt a feladata, majd az akkori főborász betegsége miatt alig 24 évesen rábízták a borászat vezetését. A rendszerváltás környékén megváltoztak a körülmények, s csakhamar döntenie kellett: 1994-ben megkezdte vállalkozásának megszervezését, amely 1995-ben indulhatott el. Kezdetben a téesztől bérelt területeket, aztán felvásárolt szőlőből készítette borait, de az évtized végén már nagy lendülettel dolgozott önálló birtoka megteremtésén is. 1998-ban zajlottak az első telepítések, amelyek 2000-ben fordultak termőre. A munka azóta sem állt le, jelenleg 26 hektárnyi termő szőlő felett diszponál a borász, s további 13 hektárt telepített tavaly és az idén. Vincze Béla 50 hektár körülinek képzeli el az ideális birtokméretet. Közben 2004-ben elkészült az új pince, kialakult az összességében 5000 hektoliternyi tárolótér, így minden feltétel adott a volumenben évente 300 ezer palackos termeléshez.
„Sajnos jelenleg több bort készítünk, mint amennyit el tudunk adni” – ismerte be Vincze, aki reméli, az év bortermelője cím is hozzásegítheti, hogy megmaradt készleteit levezesse. Ehhez nemcsak itthon van szükség extra energiákra – legjobb termékeit a Borban az Igazság Kft. értékesíti, s fogynak a borok helyben is –, hanem az exportpiacokon is meg kell találni a „réseket”. Vincze Moszkvában próbálkozik, s bevallja, hogy a „Kelet” meghódítása nem egyszerű.
A Vincze Borászat három lábon építkezik. Saját forrásokra, állami támogatásokra és banki hitelekre támaszkodik. Ha a jelen szakaszon túljut, a Vincze Borászat korrekciót hajt végre a koncepcióban. Ez ebben foglalható össze: kevesebbet – kiemelkedő minőségben. A későbbiekben 150 ezer palackról lesz szó évente, de az össztermelés 90 százaléka a vinotékák legmagasabb polcait és a csúcsgasztronómiát célozza meg. A filozófia jegyében a 2003-as évjáratban kialakult a prémium szegmens, amelyben Arcanum sorozatnév alatt a pincészet válogatott tételei jelennek meg, s szinte a teljes fajtaválasztékot reprezentálják, a kékfrankostól a zweigelten és a pinot noiron át a cabernet franc-ig. Ez utóbbi Vincze Béla abszolút favoritja. Mint mondja, sokan úgy vélik, földrajzi adottságaiból adódóan Eger inkább Bourgogne-hoz áll közelebb – ezért a pinot noir fajtát preferálják –, ő azonban inkább a déli, bordeaux-i iskolát akarja és tudja követni a franc-nal.
Vincze Béla minden nehézség ellenére optimista. Összességében úgy látja, a komoly minőségű magyar bornak itthon és külföldön egyaránt jók az esélyei.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.