BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drágulhat itthon a sertéshús

Termékcsoportonként eltérő, 10–25 százalékos áremelkedésre kell számítaniuk a fogyasztóknak, ha a húsipar végre tudja hajtani drágítási terveit. Tegnap a nagy feldolgozókat tömörítő Hússzövetség jelentette be, hogy elkerülhetetlennek tartja az árváltoztatásokat az ágazatot ért kedvezőtlen hatások miatt.

Az árfigyelő rendszert működtető Húscéh adatai szerint a combot és a karajt – amelyek ára leginkább kifejezi a hazai húspiaci viszonyokat – az utóbbi napokban már 820–840 forintért adták partnereiknek a cégek, a közeljövőben pedig e termékek ára a kilónkénti ezer forint fölé szökhet. Így a boltokban 1100–1200 forint közötti átlagárak alakulhatnak ki. A húsipar többek között azzal indokolja áremelési elképzeléseit, hogy a tőkehúsok 70 százalékát kitevő alapanyagköltség jelentősen nőtt. Ennek oka, hogy az élő sertés a nyáron mintegy 20 százalékkal (kilónként 280-ról 340 forintra) drágult. Mint ismert, a hazai piacot már régóta állathiány jellemzi a hízólétszám csökkenése miatt, de ezzel egy-idejűleg más EU-országokban is kínálatot meghaladó kereslet alakult ki. (Így a magasabb uniós sertésár könnyíti a hazai húsdrágítást, mivel az árletörő import esélye kisebb.)

A feldolgozók szerint árnövelő hatással jár, hogy a kormány döntéseinek megfelelően 5 százalékkal emelkedik az élelmiszerek áfakulcsa, és a húsiparban felhasznált energiahordozók is drágulnak. További gondot okoz a forint gyengülése is, amely nemcsak a devizában felvett cégadósságok törlesztőrészleteit, hanem a termeléshez felhasznált importanyagok árát is emeli. Ugyanakkor a húsipari vállalkozások ma nincsenek olyan pénzügyi helyzetben, hogy a többletterheket magukra vállalják – állítja a húsipari érdekképviselet. VG

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.