Szakértők szerint a közterhek emelkedése, valamint az adótörvények változása a fejlsztőpiac további tisztulásához és a lakásárak növekedéséhez vezethet.
Az építtetőknek juttatott adókedvezmények várható megvonása, a benzinár, valamint a munkabéreket terhelő járulékok növekedése ugyanis jelentősen megdrágíthatja az építkezések költségeit, az Ecostat szerint pedig a 2006-ra előrejelzett inflációnál magasabb, átlagosan 6,4-7,6 százalékos árnövekedésre számít az ingatlanpiac.
A legnagyobb mértékű drágulást az év második felében az építőanyagárak és az építési-szerelési tevékenység díjtételeinél várják. Zelei Zoltán, az Elephant Holding értékesítési vezetője szerint tovább rontja a helyzetet a Magyarországon tapasztalható, évekre meghatározott, következetes törvényi szabályozás hiánya, amely kiszámíthatatlan piaci környezetet eredményez.
A megszorító csomag bevezetését követően egyébként csak az igazán tőkeerős vállalkozások maradhatnak talpon, így a magyarországi ingatlanfejesztői szektor néhány éven belül várhatóan jóval kevesebb cég részvételével működik majd. VGO