Cégvilág

Osztrák cégé az Innoterv Zrt.

Az Innoterv Ipari Fővállalkozó Zrt. új tulajdonosa az osztrák Aqua Engineering GmbH – jelentette be tegnap a két cég vezetése. Az augusztus végén véglegessé vált ügylettel – 46 magyar és egy külföldi részvényessel kellett megegyezni – az Innoterv magyarországi és vele együtt az Aqua Engineering kelet-közép-európai pozíciója egyaránt erősödik. A vételár nem publikus; Bóka József, az Innoterv vezérigazgatója lapunkat arról tájékoztatta, hogy az osztrák cég a magyar vállalat vagyonának és pillanatnyi értékének megfelelő, névérték körüli összeget fizetett (a társaság jegyzett tőkéje 53 millió forint). A tulajdonosváltás a cég vezetését nem érinti, a menedzsment minden tagja a helyén marad.

Az Innoterv az utóbbi tíz-tizenöt évben főként csatornaközművek, regionális hulladéklerakók, szennyvíztisztító telepek tervezésével, építésével és üzemeltetésével foglalkozott. Jelenlegi munkái közül kiemelkedik a 3-3,5 milliárd forintos debreceni agglomerációs projekt és a Swietelskivel közösen elnyert, 5 milliárd forintos Aba környéki csatornaközmű-építés (ennek körülbelül 40 százaléka esik az Innotervre); a 600 millió forintos mezőkovácsházai csatornaközmű-projekt ünnepélyes szerződés-aláírására ma kerül sor. A 80 főt foglalkoztató Innoterv 2005-öt 2,24 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 12,4 milliós nettó nyereséggel zárta; a vezérigazgató az idén 4-5 milliárdos forgalomra és 80 millió forint körüli nyereségre számít. Várakozásai szerint az uniós támogatások, amelyekben a 10-15 ezer fős települések infrastrukturális fejlesztése kiemelt jelentőséggel bír, további lendületet adhatnak a cégnek, amelynek jelenlegi rendelésállománya meghaladja a négymilliárd forintot.

A svájci Christ Water Technology AG leányvállalataként működő Aqua Engineering szennyvíztisztító telepek tervezése és kivitelezése mellett – többek között – tengervízlepárlással is foglalkozik; a cég építette többek között a százezer köbméter/nap kapacitású ljubljanai városi szennyvíztisztítót. Az Aqua Engineeringnek Kínában, Dél-Afrikában és az Egyesült Arab Emírségekben működik képviselete, Magyarországon a budaörsi székhelyű Aqua Mérnökiroda Kft. tulajdonosaként van jelen. Az osztrák cég és az Innoterv közötti szakmai és munkakapcsolat több évre tekint visza, a két vállalat közösen építette fel a néhány hete átadott, 12 ezer köbméter/nap kapacitású gyöngyösi szennyvízfeldolgozót is. VG

Kapcsolódó cikkek