A tengerentúli részvénypiacokon a nap elején még szinte mindenki a tovább zuhanó olajárakra koncentrált, így nem sokkal nyitás után a vezető tőzsdemutatók ismét lefelé vették az irányt. A pesszimista hangulat azonban valamelyest mérséklődött miután az olaj ára elkezdett visszakorrigálni, illetve az Apple vezetésével a technológia szektor papírjai újra megindultak felfelé. Az Alcoa kiváló gyorsjelentése ellenére jelenleg az amerikai határidős indexek csekélyebb mínuszba tartózkodnak, a Dax index pedig várhatóan 40 pont mínuszban fog kinyitni ma reggel.

Az MacWorld Expo-n tegnap az Apple félisten Steve Jobs prezentálta a cég legújabb termékét, az iPhone névre keresztelt mobiltelefont, ami egyben mintegy "internetes kommunikátor"-ként is funkcionál.

Steve Jobs arra számít, hogy az iPhone-ból mintegy 10 millió darabot fognak értékesíteni 2008-ig, egy százalékos részesedést szerezve a globális mobiltelefon piacon. A tegnap debütáló új Apple találmányra azonnal ráharaptak a befektetők, így a cég árfolyama 8 százalékot száguldott. Ma reggel megérkeztek az első elemzői kommentárok is: a Deutsche Bank 125, míg a Credit Suisse 120 dollárra emelte az Apple célárát, a UBS elemzője egyszerűen csak "forradalmi" újításnak nevezte az Apple frissen bemutatott termékét. Tegnap zárás után tette közzé negyedéves eredményét a világ legnagyobb alumíniumgyártója, az Alcoa, amivel "hivatalosan" is megindult a jelentési szezon az USA-ban. A cég negyedik negyedéves nettó eredménye 58 százalékkal haladta meg a tavalyi időszak hasonló eredményét a magasabb nemesfém áraknak köszönhetően, valamint annak betudhatóan, hogy az építőiparban, a repülőgépgyártásban és a szállítmányozás területén jelentősen megugrott az alumínium iránti kereslet. Az Alcoa papírjai így 5 százalékos pluszban zártak "after hours". (Concorde Call)