Elvileg július 1-től a legtöbb európai országban a háztartások már maguk dönthetnek majd gázszolgáltatójukról. A liberalizálás időpontja ideálisnak mondható, mert a gáztározók alaposan fel vannak most töltve, így nem lehet drámai árcsökkenésre számítani amiatt, hogy új szereplők igyekeznek maguknak szeleteket kihasítani saját országukban vagy más nemzeti piacokon - közölte az Ernst and Young nemzetközi tanácsadó cég szakértője a Platts energiaipari hírügynökséggel.

Piaci túlkínálati állapot van, ilyen helyzetben igyekszik számos előállító a maga kiskereskedelmi üzletével jelentkezni a piacokon. Az azonban csak az egyik kérdés, mennyire ösztökélheti a versenyt a nagyobb mennyiségben elérhető gáz, mert egyelőre szerepet játszanak a nyersanyagnak a határokon való átjuttatásában fennálló korlátozó tényezők.

A már folyamatban lévő, korlátozást feloldó beruházások nem fogják azonnal megkönnyíteni a gázpiaci szereplők számára a versenyzést. Mindezen felül a verseny nem szükségképpen válik sikeressé egy olyan piaci helyzetben, amikor a felhasználók (fogyasztók) megszokhatták az árak hullámzása elleni védelmet, sok esetben az állami ellenőrzésnek köszönhetően.

Az EU-ban így általában véve nem fog olyan gyorsan eluralkodni a versenyhelyzet, miként történt ez Nagy-Britanniában, még a 90-es évek végén. Az unióban jelentős logisztikai nehézségek jelentkeznek, az országok messzebb fekszenek a gázmezőktől, miként a britek a nagy-britanniai mezőktől ráadásul a szolgáltató váltás mechanizmusai sem elég fejlettek.