A magyar autópályákon mérik Európa egyik legalacsonyabb bliccelési rátáját, 2-3 százalékot, és a bliccelők minden estben pótdíjfizetési felszólítást kapnak - közölte a Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a matricás díjszedési rendszer ellenőrzése négy elemből áll: a fix- és a mobilkamerás ellenőrzés mellett mobilcsoportos és időszakos terelésekkel vizsgálják az ÁAK munkatársai az autópálya-használati jogosultságot.

Az ÁAK közleményében emlékeztet arra, hogy 2007. április elseje óta cégük ellenőrzi a főutakon a D4-es kategória díjfizetési kötelezettségét is. Az ÁAK szerint a főutak ellenőrzése a legdrágább.

Ezeknél az ellenőrzéseknél az ÁAK-nak két körben kell lekérnie az adatokat a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivataltól, és minden egyes rendszám után mintegy 900 forintot kell fizetni.

Az autópályákon - szerintük - egyelőre semmi nem indokolja ennek a drága rendszernek a használatát. Az autópályák esetében a vélt bliccelők rendszámai után mintegy 450 forintos költségért kapja meg az ÁAK Zrt. a tulajdonos adatait.