Összesítve valamivel több mint 812 millió dollárt keresett a világ 25 legjobban fizetett sportolója a 2007 júliusát megelőző 12 hónapban – derül ki a Forbes napokban kiadott elemzéséből. Ez közel hatodával haladja meg a leggazdagabb sportolók 2006-os együttes fizetését. Míg tavaly a lista utolsó öt helyezettje is kevesebbet keresett 20 millió dollárnál, addig a mostani rangsorba 23 milliós jövedelem alatt már nem lehetett bekerülni.

A világ jelenlegi legjobban kereső atlétái általában azokból a sportágakból kerülnek ki, amelyek vagy világszerte mindenütt, vagy a fejlett, esetleg a legnépesebb fejlődő országokban népszerűek, s akikkel így viszonylag sok rajongót lehet elérni. Nem véletlen, hogy még mindig az amerikai major ligák adják a lista közel felét: csak az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) hét tagot delegált a rangsorba, de két baseball- és két amerikaifutball-játékos is több mint 23 millió dollárral gazdagodott tavaly.

A nézők száma mellett ugyanakkor az sem utolsó szempont, hogy a szponzorok milyen célközönséget érhetnek el egy sportoló révén. A magasabb jövedelmű, nagyobb vásárlóerőt képviselő fogyasztók körében kedvelt sportágak – mint például a golf vagy a tenisz – rajongói igen frekventált célcsoportnak számítanak, épp ezért az ezeket a sportágakat űző atléták is igen jól keresnek. Golfozóból négy, teniszezőből pedig kettő fért be a legjobban fizetett 25-be. Labdarúgóból is mindössze kettő – az angol David Beckham és a brazil Ronaldinho – szerepel a rangsorban, ráadásul most már az előbbi is a tengerentúlon keresi a kenyerét.

A listát egyébként továbbra is Tiger Woods vezeti, aki 2006 és 2007 júniusa között 100 millió dollárral gazdagodott, azaz jövedelme 13 millióval nagyobb volt, mint 2006-ban. A színes bőrű golfozó épp ennyit gyűjtött össze az említett 12 hónapban versenyzéssel, míg a maradék 87 millió dollár szponzoraitól folyt be. Legnagyobb támogatója a Nike és a Gatorade, egyaránt 20-20 millió dollárral évente, de 10 millió dollár fölötti összeggel szponzorálja Woodsot a General Motors is.

A Forbes rangsorában számos olyan sportoló található, aki már visszavonult. Közülük a pályafutását tavaly lezáró német Michael Schumacher kereste a legtöbbet, de bekerült a tíz legjobban fizetett közé az exkosárlabdázó, Michael Jordan is.