Az egyik legerősebb európai labdarúgó-bajnoksággal rendelkező országban évek óta csökken a stadionba kilátogató rajongók száma, az elmúlt két-három esztendőben azonban a szurkolói rendbontások és botrányok miatt felgyorsult a visszaesés. Az abszolút mélypontnak számító idei 15. fordulóban például több olyan mérkőzés is akadt, amelyre kevesebb, mint 1500 belépőt adtak el – írja a la Repubblica.

A fizető nézők számának csökkenése különösen az amúgy sem gazdag kisebb egyesületeket érinti érzékenyen, de szakértők szerint még a nagy klubokat is nehéz gazdasági helyzetbe sodorhatja. A Serie A mérkőzéseire a nyolcvanas évek közepén még közel 40 ezren jártak ki átlagosan, de 10 esztendővel ezelőtt is 30 ezer körül volt a nézőszám.

Ezt követően indult meg a rohamos csökkenés, aminek eredményeként tavaly az elmúlt 50 évben először 20 ezer alatt maradt a meccsek átlagos látogatottsága Olaszországban. A negatív rekordban feltehetőleg komoly szerepet játszott, a februári Catania-Palermo mérkőzés során kirobbant tömegverekedésnek, amelyben egy rendőr életét vesztette, s több mint száz szurkoló megsérült, s amit követően több mérkőzést elhalasztottak illetve zárt kapuk mögött játszottak le.

Az idén egy darabig úgy festett, hogy megfordulhat a negatív tendencia, sőt az őszi idény alapján összeségében közel 20 százalékos növekedést regisztráltak. A helyzet azonban nem olyan fényes mint amilyennek elsőre tűnik. November elején ugyanis egy szurkolói összecsapásban ismét életét vesztette egy ember (ezúttal egy Lazio rajongó), s ezt követően hatalmasat zuhant a Serie A mérkőzések látogatottsága.

A december második hétvégéjén rendezett 15. fordulóban például az Empoli-Cagliari mérkőzésen mindössze 786, a Genoa-Siena meccsen pedig 1022 fizető nézőt regisztráltak (ami Magyarországon is alacsonynak számítana), de még az egyik legnépszerűbb csapatnak számító Juventus hazai pályán vívott Atalanta elleni összecsapására is csak 2907-en váltottak jegyet.

A teljes átlagot tehát az első néhány forduló húzta fel, s éppen ezért sokan úgy vélik, hogy ha a tavaszi idényre nem nyugszanak meg a kedélyek a 2007/2008-as szezonban összeségében a tavalyi alatt maradhat az átlagos látogatottság. Bár az olasz klubbok bevételi struktúrájában hagyományosan alacsony, mindössze 10-15 százalék az úgynevezett meccsnapi bevételek aránya (Angliában ez 30 százalék fölötti) a nézőszám csökkenése miatt így is több 10 millió eurótól eshetnek el a Serie A csapatai.

Ráadásul látogatottségnak a labdarúgó-klubokat üzemeltető gazdasági társaságok többi bevételi forrására is hatása van, hiszen ha az érdeklődés visszaesik a szponzorok is kevesebbet fizetnek valamint a közvetítési jogok értékesítéséből származó összeg is alacsonyabb lesz. Éppen ezért a jelenlegi tendencia komoly veszélyt jelent az olasz labdarúgás számára, amely ha el akarja kerülni a pénzügyi problémákat mindenképpen megoldást kell keresnie a helyszíni nézőszám csökkenésének megállítására.