Cégvilág

Hagyó levele Demszkynek az egyre kínosabb BKV-ügyben

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes a mai napon közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben dr. Demszky Gábornak a BKV használtbusz-beszerzésével kapcsolatos sajtónyilatkozatára reflektált.

Nagyon örülök – fejtette ki –, hogy a főpolgármester úr sem a sajtóértesülések alapján kíván véleményt alkotni erről a tenderről.

Arról a nagy fontosságú közbeszerzési eljárásról, amely a budapesti környezeti állapotok, elsősorban a légszennyezettség javítását célozza, de – az elöregedett autóbusz-állomány költséghatékony korszerűsítése révén – ugyanígy a közösségi közlekedés üzembiztonságát is szolgálná.

A vállalat tenderkiírása alapján ajánlatok érkezhettek a BKV-hoz, ezt követően egy szakmai bizottság és a tenderbizottság tett javaslata alapján készülhet előterjesztés a vállalat igazgatóságának és Felügyelő Bizottságának, amelyek körültekintő értékelése alapján fog eldőlni a tender eredményessége.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy Demszky Gábor mai felkérését megelőzően, már tegnap levélben fordult a BKV Zrt. vezérigazgatójához, s felkérte, hogy a sajtóhírekben említettekről, a közbeszerzési eljárásról tényszerű és sürgős felvilágosítással, vezetői beszámolóval szolgáljon.

"A főpolgármester úr is tisztában van vele, hogy a közbeszerzési pályázatokkal kapcsolatosan a főpolgármester- helyettesnek nincsen vizsgálati hatásköre, ezért a tender elbírálására, a pályázatok kiértékelésére feljogosított bizottság tagjainak körültekintő döntésének jelentőségére a mai nap folyamán ugyancsak levélben hívta fel az Igazgató Tanács figyelmét, illetve Zrt. Felügyelő Bizottságát is felkérte a különösen körültekintő munkára, a fokozott odafigyelésre egyben kérte tájékoztatásukat az eseményekről."

Emlékeztetett rá, hogy a Fővárosi Közgyűlés a legutóbbi – múlt heti – ülésén nem a BKV konkrét buszbeszerzését bírálta el, illetve hagyta jóvá, hanem a buszbeszerzésre rendelkezésre álló források átcsoportosításáról döntött. (A BKV beruházásainak egy részét a Főváros pénzeszköz-átadási szerződés keretében 2007-ben 10 milliárd forinttal támogatta. A közgyűlés bizonyos feltételeket szabva e pénzeszköz-átadási szerződés módosításához járult hozzá.) A járművásárlás közlekedésszakmai kérdés, amely szakmai – s nem politikai – döntést igényel, így az egyértelműen a vállalatvezetés döntési kompetenciája, felelőssége.

Hagyó Miklós azt is kiemelte, hogy a mai napon levélben tájékoztatta minderről Demszky Gábort, jelezve, hogy nem várva be a Fővárosi kabinet soron következő ülését (hétfőt), amint megérkezik feltett kérdéseire a BKV menedzsmetjétől és az illetékes szervektől a részletes és érdemi válasz – haladéktalanul tájékoztatással fog szolgálni.

Mint ismeretes, a Heti Válasz értesülései szerint a BKV vezetőjének fia, Antal Zsolt, a közlekedési vállalat által kiírt busztender egyetlen pályázójával állt jogviszonyban. A BKV ezt cáfolja, míg az Index információja megerősíti ezt a tényt. A kiírás értelmében 84 használt autóbuszt vásárol a közlekedési vállalat, míg az egyedüli pályázó Alfa Busz-Volvo 83 darabot importálna Genfből, ahol éppen ennyi jármű "szabadul fel".

Kapcsolódó cikkek