Tíz százalékkal drágulhatnak a húskészítmények az év második felében
Tavaly a belföldi fogyasztás visszaesése mintegy 5 százalékos volt a legális hús- és húskészítmények piacán. Éder Tamás szerint az áremelkedések nem a húsiparosok hasznát növeli, mert a profit ma is csak a "pozitív nulla" körül mozog.
Éder Tamás szerint a belföldi forgalom csökkenése főként a kereslet átstruktúrálódásában mutatkozott meg, többen keresték az olcsó árut. A reáljövedelem visszaesés miatti fogyasztáscsökkenés miatt a növekvő költségterheket, például az energia árának emelkedését és az adó növekedését a feldolgozók nem tudták érvényesíteni átadási áraikban.
Ezzel a Hússzövetség elnöke cáfolta azt a vélekedést, hogy a hús árának emelése a feldolgozók hasznát növelte volna. Jelezte: a húsipar nyereségszintje jelenleg az úgynevezett pozitív nulla körül mozog.


