BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drágításra készül a húsipar

Mintegy 8-10 százalékos élelmiszer-drágulást vár az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (Éfosz), szemben a múlt évi 11,5 százalékkal – mondta el Folláth Györgyné, az érdekképviselet főtitkára. A hazai vállalatok – leginkább a mezőgazdasági nyersanyagokat feldolgozó cégek – legnagyobb gondja, hogy költségeik már európai színvonalúak, de azt csak részben tudják érvényesíteni a fogyasztói árakban. Tavaly az agrártermékek több mint 30 százalékkal drágultak, miközben az ipari átadási árak ennél jóval kisebb mértékben, 8,4 százalékkal emelkedtek. Így a fogyasztói árak 11,5 százalékos múlt évi növekedése részben a kereskedelmi haszonrés bővüléséből származott.

Az Éfosz szerint az élelmiszerár-emelkedést leginkább a húsipari termékek gerjeszthetik, mivel ezeknél tavaly óta alig sikerült valamit érvényesíteni a takarmány- és élőállatár-drágulásból. Kovács László, a Pick Szeged Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint a húsipar „halálát” jelentheti, ha rövid időn belül nem sikerül továbbhárítani a mintegy 20 százalékos sertésár-növekedést. A hazai alapanyaghiány miatt a cégek egyre több importra kényszerülnek, miközben belpiacuk is szűkül. A Picknek ugyanakkor az export növelése révén tavaly sikerült nyereséggel zárnia az évet – tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

A baromfiipari vállalkozásoknál egyértelműen veszteséget okoz a mai piaci helyzet – közölte Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke. Hozzátette: a cégek a csirketermékeknél május elején 5 százalék körüli áremelést értek el, a pulykaáruk pedig várhatóan a hónap végén drágulnak hasonló mértékben. A „nullszaldós” feldolgozáshoz ugyanakkor további 5-6 százalékos drágulásra lenne szükség, és ez a nyár közepére várható. Szakértők szerint a hazai piacon további teret hódíthat az import, mivel – a gazdaságtalanná vált termelés miatt – jelentős állománycsökkenés következhet be.

A gabonafélék – a tavalyi árrobbanásuk után – az idén fékezhetik a drágulást, mivel az össztermés – az agrártárca előrejelzései szerint is – kétszer nagyobb, 15-16 millió tonna lehet. E prognózis ugyanakkor – állítja Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára – szakmailag nem teljesen megalapozott, mivel a takarmánykukorica esetében a nyári időjárás lesz a perdöntő. A kalászosoknál azonban már most valószínűsíthető a jó termés, így 40-45 ezer forint körüli tonnánkénti árakra lehet számítani, szemben a 60 ezret is meghaladó tavalyi árszinttel.

A visszarendeződés csökkentheti a nyomást a malomiparon, amely a mára kialakult, 82–88 forintos kilónkénti átadási zsákosliszt-árak stabilizálódásával számol. Lakatos Zoltán, a Hajdúgabona Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint az év végéig nem várható jelentős áremelés. A sütőipar elsősorban a lisztköltségtől teszi függővé további lépéseit, de az már most biztosra vehető, hogy a kenyérárak az aratás után sem csökkennek – mondta Ilonka Boldizsár, a Magyar Pékszövetség elnöke. Az iparágnak nem kedvez az alapanyag-drágulási hullám, mivel „présbe kerül” az élelmiszer-kereskedők ellenállása miatt. Ezért az ágazatban – főként a kisebb pékségeknél – újabb üzembezárások jöhetnek. VG




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.