Cégvilág

Abramovics bekeményített a Malévnál - Repül a tiszteletdíj

Megvan az első kézzelfogható eredménye annak, hogy a napokban Budapesten járt a Malév főtulajdonosa, Borisz Abramovics.

A tavalyi pénzügyi és gazdasági teljesítményt látva ugyanis a közgyűlés ma úgy döntött, hogy a légitársaság vezető tisztségviselőinek a jövőben nem fizet tiszteletdíjat. Történik mindez annak ellenére, hogy hosszú évek óta először nyereséggel zárta az évet a Malév: 703 millió forint áll a pozitív oldalon.

A 2007-es év eredmény kimutatása szerint a repülési teljesítmény változatlan szintje mellett az anyagjellegű ráfordítások mintegy 9 milliárd forinttal csökkentek, melynek következtében a Malév alaptevékenységének eredménye 7 milliárd forinttal, mintegy 44%-kal javult az előző évhez képest. A számviteli törvény szerint összeállított eredmény kimutatás szerinti üzemi tevékenység vesztesége 14,7 milliárd forint volt. Ez alapvetően egyszeri tételek, például a CRJ repülőgépekre elszámolt értékvesztés felmerülése miatt romlott a bázisévhez képest.

Abramovics "arra ösztönözte" a Közgyűlést, hogy leszögezze:  az üzemanyagárak drasztikus emelkedése következtében a költségnövekedés olyan mértékű, hogy teljes egészében erodálhatja a hatékonyság növelése érdekében eddig megtett intézkedések hatását. Éppen ezért a jövőben még erőteljesebben kell fókuszálni a reMAke programban megkezdett költségcsökkentő és bevétel generáló lépésekre. Ezért vonták meg a vezetőktől a tiszteletdíjat."hogy a vezető testületek is hozzájáruljanak a költségek lefaragásához."

Leonov Péter vezérigazgató a VGO-nak előzőleg azt mondta: az első négy-öt hónap kiválóan alakult. Különösen az oroszországi járatokon nőtt a telítetteség és a bevétel. A jövőben újabb orosz városok kerülkhetnek fel a malév térképére illetve a Malév leányvállalata, az Aeroplex a javítási üzletágban nyomnulhat az orosz piacon, közösen a Szuhoj vállalattal.

Aeroplex Malév Leonov Péter CRJ Szuhoj Borisz Abramovics
Kapcsolódó cikkek