Cégvilág

HD-közvetítés az Olimpiáról - Mit fognak észrevenni a nézők?

A pekingi olimpiát már HD-ben, azaz nagyfelbontásban közvetíti augusztusban a Magyar Televízió. Arról, hogy ez mit jelent ez pontosan, mennyibe kerül, és hogy mit fognak észrevenni a nézők, az eMaSa Vigh Zoltánt, az MTV digitális igazgatóját kérdezte.

A HD elsősorban jobb képminőséget, nagyobb felbontást jelent, de csak azok tudják nagyfelbontásban nézni az olimpiát és a többi HD-adást, akiknek egyrészt van egy erre alkalmas tévékészülékük – ilyen a kereskedelemben kapható LCD és plazma tévék szinte száz százaléka –, másrészt egy kábel- vagy műholdas szolgáltatónál olyan előfizetésük van, hogy hozzájutnak ezekhez a jelekhez, de egyéni műholdvétellel is nézhető lesz az m2 - fejtette ki az igazgató. Akik szobaantennával nézik az MTV-t, vagy akiknek hagyományos analóg előfizetésük van, azok nem tudják venni a nagyfelbontású jeleket - tette hozzá.

A köztévé az Albacomppal az olimpia közvetítőrendszerére kötött bérleti szerződést. Ez azt jelenti, hogy a helyszínen, a pekingi broadcast központban felépítenek egy klasszikus tévéstúdiót, ahol beszélgetéseket lehet rögzíteni, valamint egy rendező a különböző stadionokból és helyszínekről érkező műsorjelekből ki tudja válogatni azt, ami aztán egyetlen műholdas csatornán hazaérkezik Budapestre. Ahhoz, hogy mi ezt a Pekingből érkező jelet továbbítani lehessen a nézőkhöz, kellenek további műszaki berendezések a Szabadság téri székházba is. Erre nem terjed ki a bérleti szerződés, mert ez a beruházás nem csak az olimpiára szól, hanem hosszabb távran - magyarázta el Vigh Zoltán.

A teljes interjú az eMaSa honlapján olvasható.

Magyar Televízió HD Albacomp plazmatévé lcd Vigh Zoltán olimpia
Kapcsolódó cikkek