Cégvilág

Kizárólagos tulajdonos lesz a Nokia a Symbianban

Kizárólagos tulajdonosává válik a Nokia az okos telefonok legelterjedtebb operációs rendszerét fejlesztő Symbian Ltd.-nek.

A világ vezető mobilkészülék-gyártója a céget később egy a nyílt forráskódú mobil operációs rendszereket támogató alapítványba kívánja bevinni, amelyet több meghatározó globális mobiltechnológia-gyártóval együtt hoz létre. Ezekkel a lépésekkel akarja tovább erősíteni a Symbian pozícióit az okostelefonok még dinamikusabb növekedés előtt álló piacán megjelenő versenytársakkal, mindenekelőtt az amerikai Google-lal szemben, amely az év második felében szeretné piacra dobni saját nyílt mobil operációs rendszerét, az Androidot.

A Nokiának mintegy 264 millió eurójába kerül a birtokában még nem lévő 52 százalékos Symbian-részvénycsomag megvétele. A megvásárlandó pakettet 91 százalékban eddig tulajdonló japán–svéd Sony Ericsson, svéd Ericsson, japán Panasonic és német Siemens már kötelezettséget vállalt az eladásra, a finn cég reményei szerint a fennmaradó 9 százalék tulajdonosa, a dél-koreai Samsung is elfogadja az ajánlatot.

Előrejelzések szerint az okostelefonok részesedése a világ mobilkészülék-piacán öt éven belül megháromszorozódik, jelenleg 10 százalékkal részesedik a globális kínálatban. Symbian operációs rendszerű mobiltelefonokból eddig mintegy 200 millió darabot adtak el a világon, tavaly a teljes piacból 7 százalék volt a részesedésük az egy évvel korábbi 5 után.

A készülékek operációs rendszerének piacán mára számos szereplő jelent meg. Az évek során beszállt a fejlesztésbe a Microsoft Windows Mobile nevű rendszere, amely a második szereplő, de ott van a dobogón a Blackberryt fejlesztő RIM is. Tavaly óta az Apple szintén letette a névjegyét, az iPhone-okat az OS X nevű saját operációs rendszerével árusítja.

További részletek itt olvashatók.

iOhone Symbian okostelefonok Blackberry Nokia Microsoft OS X Google Sony Ericsson
Kapcsolódó cikkek