Cégvilág

Mini-noteszgépek: a méret a lényeg

Könnyű, és mégis nehéz választás előtt áll, aki a nyaralás előtt szeretne kicsi, könnyű és okos noteszgépet vásárolni. Az „egykilós subnotebook” kategóriában egyelőre két modell közül választhatunk. A döntést megkönnyíti, ha előre tudjuk, hogy elsősorban internetre csatlakozva, vagy a net-mentes környezetben is használni kívánjuk a masinát?

A hazai kínálatban jelenleg Asus Eee 4G és a HP Mini-Note 2133 jelű modellje szerepel. Külső méreteik szinte milliméterre azonosak, de a kijelző képátlójában, a háttértároló kapacitásában és persze az árban is jelentősek a különbségek.

Az Asus Eee-sorozatát kifejezetten netes használatra fejlesztették, ezért az alapmodell háttértára csupán 4 gigabájt kapacitású (amelynek egy részét az operációs rendszer foglalja le) – a HP hasonló alapkészüléke 25 dekával nyom többet, 50 000 forinttal drágább, viszont akár egy teljes értékű, akár 160 gigabájtos merevlemezzel épített noteszgépet is kaphatunk, igaz ez némi plusztömeggel jár.

Netizeneknek: Asus EeePC 4G (68 490 forinttól)

Az Eee-sorozatot (Easy to Learn, Easy to Work, Easy to Play) kifejezetten azoknak a netizeneknek tervezték, akik minden terjedelmesebb fájlt a világhálón tárolnak, de a netre csatlakozva bárhonnan el tudják érni azokat. A csupán 92 dekagramm tömegű, és meglepően kis méretű (225 x 164 mm alapterületű és 35 mm vastagságú) készülék akár egy kisebb női táskában is elfér.

Böngészésre, chatelésre, az aktuális levelezés lebonyolítására és a legfontosabb fájlok helyi tárolására tökéletesen alkalmas – de tudni kell, hogy csak annyi szabad tárkapacitásunk van, hogy a nyaraláskor naponta készült fotókat és videókat átmásolhassuk. Legjobb mindent azonnal feltölteni egy saját hálózati könyvtárba, így a neten másokkal is megoszthatjuk a felvételeket, és nem is lassul le túlságosan a gép működése.

A 7 inches (17,8 cm) képátlójú, 800 x 480 képpont felbontású TFT-LCD kijelzővel épített alapmodellt Intel Mobile Pentium 900MHz processzorral és Intel Mobile integrált videókártyával szerelték. 512 megabájtos operatív memória elegendő szokásos használat esetén, a szűk keresztmetszet azonban a már említett 4 gigabájtos flash-háttértár (SSD), amit azonban külső memóriakártyákkal bővíthetünk. A multimédiás netes kommunikációt egy 0,3 megapixeles, VGA-felbontású (640 x 480 képpont) webkamera, egy beépített mikrofon és sztereo hangszórók segítik. Természetesen rendelkezik a vezeték nélküli internet-kapcsolathoz szükséges modullal és 10/100Mbps sebességű Ethernet-csatlakozóval is, oldalán 3 beépített USB-portot, VGA-csatlakozót találunk a külső monitor illesztéséhez, illetve egy SD és MMC kártyákkal használható beépített kártyaolvasót. Esetenként hiányozhat a Bluetooth vagy az IrDA csatlakozó, esetleg a FireWire vagy PC Card (PCMCIA) csatlakozó is.

Külön vásárolhatjuk meg a hordtáskát, az egeret és a kifejezetten jó akusztikai képességekkel rendelkező (20-20000 Hz-es frekvencia-átvitel) fülhallgatót. A 4400 milli-Amper-óra (mAh) kapacitású alap-akkumulátor 2,8 óra általános használatot tesz lehetővé, de már kapható az 5200 mAh kapacitású változat, és nemsokára megjelenik a 6 cellás 7800 mAh kapacitású akkumulátor is, ami közel 5 órás használhatóságot biztosít.

Alaphelyzetben Linux operációs rendszerrel szállítják, de ha még 10000 forintot rászánunk a beruházásra, akkor már Windows XP Home-ot futtathatunk.

Hogy az Asus divatcikket szeretne (és valószínűleg fog is) faragni az Eee sorozatból azt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy fehér, pink, kék, zöld és fekete színben is lehet kapni. Megrendelhető 8 gigabájtos háttértárolóval, illetve 9 inches kijelzővel is – ezekért a pluszokért azonban súlyos tízezrekkel növekszik az egyébként kedvező alapár.

Kis méret, nagy tudás: HP Mini Note 2133 (119800 forinttól)

Az Asus Eee-hez viszonyítva érezhetően nagyobb (de azért a megszokottnál jóval kisebb) a HP Minijének 8,9 inch képátlójú (22,6 cm) TFT-kijelzője, amelyen 1280x768 pixeles felbontást is beállíthatunk. A kifejezetten jó minőségű anyagokból épített és formatervezett házban egy 1,2 GHz-es Via C7-M processzor „dobog”, munkáját 1 gigabájtos memória segíti. Beépített webkamerája 640x480 pixeles felbontású képek közvetítésére képes. A Linux operációs rendszerrel szállított alapmodell háttértára szintén egy 4 gigabájtos flash-memória, de felárért megrendelhető 120, vagy 160 gigabájtos hagyományos winchesterrel, illetve Windows XP-vel is. A kis külső méretek (255 x 165 x 27 mm) ellenére teljes értékű noteszgépet kapunk, a billentyűzet például csak 8 százalékkal kisebb, mint amit a hordozható gépeknél megszoktunk. A flash-memóriás háttértárral rendelkező változat tömege csupán 117 deka – ha azonban a hagyományos merevlemezzel épített verziót választjuk, akkor számolnunk kell a winchester plusz-tömegével is.

Az eredeti akkumulátor 2 órányi üzemidőt biztosít, de egy nagyobb kapacitású áramforrással duplájára növelhető a konnektortól távoli használat idejét. Csatlakozókban itt sincs hiány: két USB-portja mellett egy VGA-kimenetet találunk a külső monitor számára, a szokásos fülhallgató és mikrofon-csatlakozókon, SD kártyaolvasón kívül ExpressCard bővítőkártyát is használhatunk. A vezetékes és vezeték nélküli internet-csatlakozáson kívül alkalmas a Bluetooth kommunikációra is.

A HP Minihez külön rendelhető külső optikai meghajtó is, amelyet az USB-porton keresztül csatlakoztathatunk a készülékhez.

HP Mini Note operációs rendszer USB-port mini noteszgép meghajtó subnotebook Asus Eee akkumulátor
Kapcsolódó cikkek