Cégvilág

Számoljon, megéri az energiatakarékos izzó?

A világ vezető fényforrásgyártója, a Philips már több éve szorgalmazza Brüsszelnél a hagyományos izzók energiatakarékosra cserélését – válaszolta lapunk megkeresésére Blazsevácz Péter, a holland konszern regionális kommunikációs vezetője.

 Hozzátette: tisztában vannak azonban azzal, hogy ez inkább ösztönzők hatására történhet meg, semmint parancsszóra.

Az iparág cégei már többféle dolgot is javasoltak a bizottságnak. Az egyik a Kínából származó fényforrásimportra 2001 óta kivetett dömpingvám eltörlése lenne. A nemzetközi gyártók egy része a távol-keleti országban jelentős bázisokat épített ki, mivel az európai kapacitások már nem elegendők a helyi igények kielégítésére sem.

A vámeltörlést több mint egy éve szorgalmazzák, döntés egyelőre nem született az ügyben. Ösztönzők bevezetését szorgalmazzák a szakértők a fogyasztók szemszögéből is, ilyen lehetne egyebek mellett valamiféle extra áramdíjkedvezmény azoknak, akik hajlandók lennének áttérni a kevesebbet fogyasztó, ám ma még nagyságrendekkel többe kerülő energiatakarékos fényforrásokra.

Számítások szerint ha ma Magyarországon minden egyes háztartás kicserélne három 100 wattos izzólámpát 20 wattos energiatakarékos megfelelőjére, akkor a lámpák teljes élettartama alatt az ország legnagyobb (visontai) szénerőművének éves energiatermelését lehetne megtakarítani.

Másképp kifejezve: egy hagyományos 100 wattos izzó energiatakarékos változatával – a lámpa nyolc-tíz éves élettartama alatt – több mint 20 ezer forint takarítható meg.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

energiatakarékos lámpa izzó
Kapcsolódó cikkek