Cégvilág

Százezres mobilinternet-számla: hiába magyarázunk a hatóságoknak - Vírusok, kémprogramok keserítik életünket

Számítógépes vírusok fertőzik a készülékeket, és létesítenek az előfizető tudta nélkül internetes kapcsolatot

Mind több panaszos lobogtatja a néha százezer forintot is meghaladó mobilinternet-számláját az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesületnél. A mobiltelefonról és egyéb hordozható készülékekről (például notebookról) elérhető szélessávú internetet használók felháborodásának leginkább az az oka, hogy olyan időszakokról kapnak horribilis összegű számlákat, amikor nem is használták masinájukat böngészésre a világhálón. A pórul járt ügyfél ráadásul sehogy sem tudja bizonyítani az igazát. Hiába naplózza ugyanis a lebonyolított adatforgalmat, azt a szolgáltatók nem fogadják el, mondván: ezek könnyen manipulálható adatok.

„A jelenség mögött gyakran egy számítógépes vírus áll, amely akaratunk ellenére rácsatlakoztatja készülékünket a világhálóra. S mivel az így teremtett kapcsolat is tényleges forgalomnak minősül, az óvatlan előfizető jogosan kapja meg az erről szóló számláját” – vázolta fel a helyzetet Fischer Gábor. Az infokommunikációs szakértő épp ezért azt javasolja annak a több százezer mobilozónak, aki rendszeresen használja internetezésre hordozható készülékét, hogy telepítsen telefonjára kémirtó programot, amelyet rendszeresen frissítsen is.

Néhány évvel ezelőtt, az internetkorszak hajnalán az úgynevezett betárcsázó kapcsolatoknál lehetett ilyen jelenséggel találkozni. Vírusok önálló életre kelve emelt díjas, főként külföldi számokat tárcsáztak fel, jelentős károkat okozva ezzel az előfizetőknek.

„Egyelőre csak a javaslatok röpködnek a levegőben. Ezek egyike, hogy a szolgáltatók sms-ben értesíthetnék az előfizetőt, ha az túllépte a szerződésében meghatározott adatforgalmat, vagy esetleg azonnal meg is szakíthatnák az internetkapcsolatot" – mondta lapunknak Márton György, a távközlési hatóság szóvivője. A szakértő szerint ugyanakkor maguk az előfizetők is hibásak, általában nincsenek ugyanis tisztában még a hazai tarifákkal sem, a külföldi mobilinternetezés költségeiről nem is beszélve. Pedig az itthoni és a külhoni tarifák között tízszeres, sőt akár százszoros különbség is lehet. Így aztán könnyen megtörténhet, hogy a külföldi mobilinternetezés igen drága mulatsággá válik.

kémprogram vírus spy mobil
Kapcsolódó cikkek