Cégvilág

Újabb arcátültetésre készülnek Spanyolországban

Miután Franciaországban, és Kínában sikeres arcátültetéseket végeztek, a spanyol hatóságok engedélyt adtak a valenciai orvos csoportnak a harmadik beavatkozás elvégzésére. A team a nap huszonnégy órájában felkészülten várja a megfelelő donor érkezését.

A transzplantációkat felügyelő szervezet (ONT) szerdán adta meg az engedélyt Pedro Cavadasnak, a valenciai Fe Kórház orvosának az engedélyt az arcátültetés elvégzésére.  Az orvos az El Mundonak úgy nyilatkozott: a csapata a hét minden napján, a nap huszonnégy órájában készen áll a műtét elvégzésére. A lehetséges donorokkal kapcsolatban úgy nyilatkozott: két alany is alkalmas lehet részleges átültetésre, részleteket azonban nem árult el – írja a Le Monde.

A Spanyolországban elvégzendő beavatkozás lesz a harmadik arcátültetés a világon. Az első, ilyen típusú műtét során 2005-ben az orr-ajak-áll háromszöget cserélték ki egy harmincnyolc éves nőnél Franciaországban. 2006-ben pedig egy harminc éves kínai földműves kapott új arcot. A francia pácienst a kutyája, a kínai férfit egy medve sebesítette meg súlyosan.

sebész arcátültetés beavatkozás műtét
Kapcsolódó cikkek