Cégvilág

Várólisták: a protézisműtétekre hónapokat kell várni

Továbbra is a gerint-, csípő-, és térdprotézis beültetésre előjegyzett betegek kényszerülnek a leghosszabb várakozásra a kórházakban. Az Egészségbiztosítási Felügyelet (EbF) májusi elemzése szerint ugyanakkor a nem sürgős beavatkozások többségét egy hónapon belül elvégzik, ami megegyezik az áprilisi összesítéssel.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai alapján 117 fekvőbeteg-ellátó intézmény végzett legalább egy kötelezően várólistás beavatkozást, melyek közül 52 intézmény küldött adatokat ezen ellátásokról. A jelentésekből kiderül, hogy májusban, akárcsak az előző hónapokban a gerincstabilizáló, gerincdeformitás-műtéteknél kellett a legtöbb napot várni.

 Ez az idő átlagosan több mint tíz hónap volt. Több beavatkozás esetében csökkent a várakozási idő. A gerincsérv-műtéteknél például áprilisban átlagosan 18 napot kellett várnia a biztosítottaknak, ami májusban már csak 8 nap volt. Ugyancsak csökkent a szürkehályog- és mandulaműtétek várólistája.

A protézisműtétekre váró betegeknek azonban az intézmények többségében továbbra is hónapokat kell várniuk az operációra. A májusi adatok szerint a csípőprotézis-beültetésekre például átlagosan 165 napot. A térdprotézis műtéteknél a májusi adatszolgáltatás szerint a várakozási idő 180 nap volt.

protézis várólista műtét
Kapcsolódó cikkek