Cégvilág

A biztonság kedvéért: mikor frissítette böngészőjét?

A Swiss Institute of Technology, a Google és az IBM felmérése szerint a világ internetezőinek közel fele veszélyeztetett, mert böngészőjének nem a legfrissebb verziójával internetezik.

A jelentés hangsúlyozza: a rosszindulatú támadások sikerének esélye nagyobb a régi böngészők esetében, az újabb verzióknál ugyanis a már észlelt hibákat, biztonsági réseket kijavítják. Ezért fontos az úgynevezett patch-ek minél gyorsabb telepítése. A Swiss Institute of Technology, a Google és az IBM emellett az élelmiszerekről ismert lejárati időt is bevezetne a szoftverek esetében, hogy a felhasználók pontosan tudhassák, meddig szörfölhetnek biztonságosan frissítés nélkül – tudósít a BBC.

Böngészők piaci részesedése a Swiss Institute of Technology adatai szerint

Internet Explorer: 78%

Mozilla Firefox: 16%

Safari: 3%

Opera: 2%A felmérés arra is kitért, az egyes böngésző típusok használói mennyire gyakran frissítik szoftverüket. Eszerint a Firefox felhasználók több mint 83 százaléka a legfrissebb verziót használja. A Safarizók 65 százaléka, az Operával böngészők 56 százaléka ügyel a rendszeres frissítésre. Az Internet Explorert használók hajlottak a legkevésbé az új verziók telepítésére, az ő körükben az arány 47 százalék.

A tanulmány szerzői szerint a böngészők hibái a biztonsági kockázat jéghegyének a csúcsai, mivel felfedik a mélyebben fekvő, lényegesebb problémákat. A tanulmány készítői egyúttal leszögezik: az automatikus frissítési funkcióval rendelkező böngészők esetében a felhasználók nagyobb arányban telepítik az új verziókat, mint az ilyen képességgel nem rendelkező szoftvert használók.

Mozilla Firefox: 16%

Safari: 3%

Opera: 2% -->

bömgésző biztonság patch frissítés
Kapcsolódó cikkek