Megújuló. Kína fokozza a megújuló energiaforrásokra épülő fejlesztéseket a károsanyag-kibocsátás visszaszorítására. 7,2 milliárd kilowattóra áramot termel az országban az az 50 biomassza erőmű, amelyekhez a GE Energy szállítja a vezérlőtechnológiát, áll a társaság közleményében. Az erőművekbe egyenként két, 12 megawatt teljesítményű energiablokk kerül, amelyek a vezérlők segítségével összesen 70 ezer kínai családnak biztosítanak elegendő energiát.

Az új, környezetbarát erőművek Kína folytonos energiaéhségét csillapítják majd, ami az előrejelzések szerint az idén 13,5 százalékkal növekszik. Jelenleg az ország évi teljes energiaszükséglete meghaladja a 3,7 billió kilowattórát. A kínai kormány, új, környezettudatos programját követve nagymértékű támogatással igyekszik felgyorsítani a biomassza erőművek országos elterjedését.

Magyarországon a villamos energiatermelés közel 4,3 százalékát fedezik biomassza hasznosítással. Szalmából, rizshéjból és állati trágyából összeállított biomasszát használnak fel üzemanyagként azok az új kínai erőművek, amelyek a következő két évben a Hubej, Hunan, Anhuj, Sanszi, Fudzsian, Csingszu és Csiangszi térségben épülnek fel.