Cégvilág

Elektronikus cégeljárás: döccenőkkel, de jól vizsgázott

Kisebb-nagyobb döccenőkkel, de jól vizsgázott a július elsejével kötelező elektronikus cégeljárás.

Erről és az elektronikus út távlati hatásairól tart ma sajtótájékoztatót Draskovits Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, az első tapasztalatokról beszámolnak a Fővárosi Bíróság és az ügyvédi kamara képviselői is.

A hónap első tíz napjában például több mint 400 gazdasági társaságot alapítottak Budapesten az egyórás cégbejegyzés szabályai szerint. A cégbíróságok azonban - a hivatali idő után beérkezett, így a reggeli a munkakezdésre felgyülemlett kérelmek miatt - nem mindig tudták tartani a határidőt. A vállukat nyomja a még július 1. előtt beérkezett nagyszámú papíralapú beadvány feldolgozása is. A Világgazdaság úgy értesült, hogy van olyan vidéki cégbíróság, amely a hatályos szabályoktól eltérő gyakorlatot folytat.

Technikai problémák is nehezítették a bíróságok és a jogi képviselők dolgát. A Pest Megyei Bíróság munkáját például szoftvergond hátráltatta az első napokban. Ezt az informatikai hátteret biztosító Microsec Kft. gyorsan kijavította. Az ügyvédeknek egyebek között a nyomtatványok kitöltésével illetve a végzések átvételével akadt bajuk. Volt olyan ügyvédi iroda, amely július elseje óta múlt hét közepéig egyetlen végzést sem kapott az illetékes cégbíróságtól.

Fővárosi Bíróság elektronikus cégeljárás Draskovics Tibor ügyvédi kamara Pest megyei Bíróság
Kapcsolódó cikkek