Cégvilág

Meleg csákányváltás Azerbajdzsánban

Még ki sem hűlt az a szék, amelyen Dmitrij Medvegyev orosz elnök tárgyalt Bakuban sok mindenről, de főleg a gázimportról, máris Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ül bele.

"A Gazprom annyi azeri gázt kíván megvenni, amennyit az hajlandó eladni", közölte, Szergej Kuprijanov, a társaság szóvivője azt követően, hogy Dmitrij Medvegyev orosz elnök Ilham Alijev azeri elnökkel tárgyalt. A vásárlás lehetőségét az egy hónappal ezelőtti orosz-azeri megállapodásra alapozhatja a Gazprom. E hátteret most azzal egészítette ki az orosz elnök, hogy közölte: a gázért cserébe támogatja Azerbajdzsánt az örményekkel a Nagorno-Karabah térségről folyó vitájában. Medvegyev úgy fogalmazott az Alijevvel folytatott tárgyalásai után, hogy „jó lehetőség kínálkozik új gázkereskedelmi szerződések kötésére, közös érdekek mentén.”

Az orosz vásárlás kihúzhatja a szőnyeget az a terv alól, hogy azeri gázt tápláljanak az orosztól független, uniós támogatás élvező Nabucco gázvezetékbe 2012-től. Baku ugyanis közvetlenül szeretné eljuttatni a gázt európai vevőihez, s erre éppen jó lehetőség a Nabucco. Ez lenne az első olyan gázcső a volt Szovjetunió területén, amely nem halad át Oroszországon.

Gyurcsány Ferenc ma kezdődő azerbajdzsáni tárgyalásairól lásd cikkünket a mai Világgazdaságban.

Szergej Kuprijanov Ilham Alijev azeri Dmitirij Medvegyev Nabucco gáz Gyurcsány Ferenc Baku
Kapcsolódó cikkek