Cégvilág

Nem volt satisfaction, ezért váltott a Stones

Húsz év után lemezcéget vált a Rolling Stones: a zenekar elhagyja az EMI Groupot és Vivendi Universal Music Groupjához igazol.

A megállapodás pénzügyi részletei nem ismertek, csak annyi, hogy a felek "exkluzív, hosszú távú, a világ minden piacára kiterjedő" szerződést írtak alá. A Universalhoz kerülnek a Rolling Stones 1971 után kiadott lemezei is. Az 1963 és 71 közötti katalógus eleve a a kaliforniai központú társaságé; a zenekar 1971-től az Atlantic Recordsnál adta ki lemezeit, majd az utóbb az EMI tulajdonába került Virginhez igazolt. Az új Rolling Stones lemezek a Universal Polydor címkéje alatt jelennek majd meg.

A Rolling Stones távozása immár a második nagy érvágás azóta, hogy az EMI Guy Hands kockázati tőketársasága, a Terra Firma Capital Partners Ltd. tulajdonába került. Tavaly a Radioheaddel nem sikerült szerződést hosszabbítani, és az idén már jelezte elégedetlenségét a Coldplay és Robin Williams is.

Hands januárban jelentette be, hogy az EMI mintegy 55 ezer munkatársa közül kétezer elbocsátására készül. A társaság - a megszorító intézkedések eredményeként - a június végén zárult első üzleti negyedévben az egy évvel korábbi 45,1 millió fontos veszteség után 59,2 millió fontos EBIT-et ért el. A társaság a világ negyedik számú lemezcége, a dobogón a Universal mögött a Sony BMG és a Warner Music Group áll.

Terra Firma Rolling Stones Universal Vivendi EMI Guy Hands
Kapcsolódó cikkek