Ősztől is drágulhat a kenyér
A sütőipar várhatóan nem tudja kigazdálkodni az év eleje óta tartó költségnövekedéseket – mondta lapunknak Varga László, a Magyar Pékszövetség elnöke. Januártól nőttek a munkabérterhek, a termékszállításhoz felhasznált üzemanyagok folyamatosan drágultak, tegnaptól pedig további hét-tíz százalékos gázáremeléssel is szembesülniük kell a cégeknek. A többletkiadások újabb kenyérdrágulást vonhatnak maguk után, de ennek mértéke nagyban függ a betakarítás utáni búzaáraktól is.
A mai lisztárak a tavalyi 50-60 ezer forintos tonnánkénti gabonaáraknak felelnek meg, míg az idén 40 ezer forint körüli „induló szint” valószínűsíthető. Így elképzelhető, hogy olcsóbb lesz a liszt, és – fogalmazott Varga László – a malmi árcsökkentésnek ma vannak is jelei.
A pékek helyzetén segítene, ha a lisztárak visszarendeződnének, de az elnök szerint a sütőipari termékeknél – figyelembe véve az egyéb költségtényezőket is – ennek hatására árcsökkenés nem következne be. Ráadásul a búzaárak az aratás utáni hónapokban ismét nőhetnek, mert a termény iránti nemzetközi kereslet élénk marad. Emiatt nem kizárt, hogy a liszt csak átmenetileg lesz olcsóbb, és később újabb áremelkedés kezdődik meg.
A vállalkozások ma összességében azzal számolnak, hogy szeptembertől ismét növelniük kell átadási áraikat. Korábbi nyilatkozatok szerint a cégek kis lépésekben igyekeznek majd elfogadtatni törekvéseiket kereskedelmi partnereikkel (VG, június 12.). Az elmúlt évben a sütőiparnak 19-20 százalékkal sikerült növelnie az árait, de ez már akkor sem fedezte teljes mértékben a termelési többletkiadásokat.
A pékszövetség adatai szerint Németországban például tavaly mintegy 40 százalékkal drágultak a kenyérféleségek, holott a magyar cégek is hasonló költségekkel működnek. Nálunk – állítják szakértők – a piaci helyzetet és az árérvényesítést az is nehezíti, hogy a versenyhivatal áregyeztetés gyanújával ma is vizsgálatot folytat az iparágban. HL


