Cégvilág

Powerforum a palettán

Július 1-jétől működik a Powerforum Zrt. villamosenergia-kereskedő társaság, amelyet az MVM Zrt. hozott létre 120 millió forintos alaptőkével a hazai árampiac élénkítésére. Az új vállalkozásba az anyacég kiszervezte az általa már évek óta működtetett internetes áramkereskedési platformját, az MVM Piacteret. Tavaly ezen keresztül cserélt gazdát a Magyarországon elkelt áram egytizede, összesen 73,4 milliárd forint értékben.

A Powerforum honlapján már regisztrálta magát mintegy hatvan nagy hazai áramtermelő és nagy felhasználó. „E szereplők szinte naponta használják az MVM Piactér olcsón működtethető rendszerét” – emelte ki cége tájékoztatóján Mártha Imre, az MVM Zrt. vezérigazgatója. A rendszerben bármilyen villamosenergia-terméket bármilyen konstrukcióban meg lehet hirdetni, a piac majd eldönti, hogy a termék kelendő-e. Rajta keresztül minden – bizonyos éves felhasználás feletti – fogyasztó vásárolhat, és bárki használhatja a piac figyelésére.

A társaság élére állított független felügyelőbizottság a szakma igazi „nagyágyúiból” áll: tagjai lefedik a szakma nagy hazai termelőit, kereskedőit, sőt a hatóságát is. Mint a felügyelőbizottság elnöke, Bakács István emlékeztetett: a Magyarországon 2003-ban létrehozott MVM Piactér valóban az egyetlen működő hazai áramkereskedési hely, működésével soha nem volt probléma. Léte segíti a piac átláthatóságát. „Tíz éve van szó arról, hogy Magyarországon áramtőzsdét kellene létrehozni, ám az máig nem született meg. A kereskedés lényegében továbbra is kétoldalú szerződések kötése formájában folyik, és máig sem állt fel a tervezett regionális áramtőzsde.”

Feltételezhető, hogy az áramtőzsdeszerűen működő fórum létrehozásával az MVM Zrt. valójában a Mavir Zrt. által beindítani kívánt áramtőzsdének szándékozik riválist szervezni. Bár maga a Mavir is az MVM leánya, ismert, hogy a kormány döntése alapján hamarosan meg kell válnia tőle. Ha leválasztják az MVM-ről a Mavirt, azzal elveszik tőle a formálódó tőzsdét is. Feltevésünket, hogy ennek pótlására volt célszerű létrehozni a Powerforumot, Tringer Ágoston, az MVM kommunikációs osztályvezetője határozottan cáfolta. A Powerforum nem azonos egy áramtőzsdével – hangsúlyozták a tájékoztatón is –, tulajdonképpen egy internetalapú hirdetőtáblának tekinthető. A tőzsdénél több, mivel sokkal többféle termékkel lehet rajta megjelenni, és kevesebb, mivel a felületén nem lehet szerződni, a felhasználóknak mindig kétoldalú szerződésben kell rögzíteniük áramszállítási megállapodásaikat. Ajánlatokat az azonnali és az aukciós szekcióban lehet tenni. Az utóbbi árverés típusú kereskedés, itt az ajánlatok egy hónapig élnek, s ezalatt megtehetők az újabb ajánlatok.

Mártha Imre újságírói kérdésre elmondta, hogy a villamosenergia-törvény szerint, ha a Magyar Energia Hivatalnál (MEH) senki sem jelzi, hogy áramtőzsdét akarna létrehozni, akkor a MEH megbízhatja a Mavirt a megalapításával. A vezérigazgató tudomása szerint eddig senki nem adott be a MEH-nél erre vonatkozó kérelmet. VG

Kapcsolódó cikkek