A Stadler Rail Group 50 emeletes villamos motorvonat gyártására és szállítására kapott megbízást a Svájci Szövetségi Vasúttól (SBB). A megbízás értéke 1,024 milliárd svájci frank, amely mintegy 150 milliárd forintnak felel meg. Az új villamos motorvonatok várhatóan 2011-ben kezdik meg az utasok szállítását a svájci vasútvonalakon, írja közleményében a Stadler. A cég az újonnan kifejlesztett, Dosto fantázianevű emeletes villamos motorvonatát más piacokon, így Magyarországon is fel kívánja kínálni.

A szállítási megbízás az eredményhirdetéstől számított 20 napos fellebbezési időszak után válik érvényessé. A tervek szerint a Stadler a kétszintes villamos motorvonatokat 2011-ig szállítja le az SBB részére. Az új motorvonatokat a svájci vasúttársaság Zürich vonzáskörzetében üzemelteti majd. A Dosto 150 méter hosszú, és 1694 utas szállítására alkalmas. Az első osztályon 112, míg a másodosztályon 414 ülőhellyel rendelkezik. Maximális sebessége 160 km/h. Tömege a könnyű alumínium szerkezetnek köszönhetően 296 tonna.

Paletta

A Stadler Rail Group tevékenységének fókuszában a regionális, az elővárosi, és a helyiérdekű vasúti szektor, továbbá a villamos- és fogaskerekű járművek, illetve dízel-elektromos mozdonyok gyártása áll. A Csoport szolgáltatásai és termékskálája az egyedi és speciális funkciókat ellátó vasúti járművek előállításától kezdve, a kis- és középszériák legyártásán keresztül, vasúti járműparkok modernizálásáig és karbantartásáig terjed. Járműcsaládjának legismertebb tagjai a FLIRT (Fast Light Innovative Regional Turbo-train), az alacsonypadlós csuklós GTW, és az RSI Regio-Shuttle vonatok. Variobahn és Tango fantázianevű termékeivel a Stadler már a villamosok piacán is versenyképes termékeket kínál.