Az idén a tavalyinál átlagosan 5,9 százalékkal szállít több villamos energiát Moldovába és a kelet-európai országokba Ukrajna, jelentette be a helyi Üzemanyag és Energia Minisztérium. Jövőre az érintett országok már együtt és átlagosan 10 százalékkal importálhatnak többet.

Az idei átlagos kilowattóránkénti ár 61,75 dollár, a jövő évi 90,64 dollárra várható. A hírről beszámoló Ukrainian News emlékeztet, hogy korábban a parlament térségi frakciójának vezetőjére, Jurij Bojko üzemanyag és energia miniszterre hivatkozva azt írta, hogy az ukrán áramkivititel nem nyereséges.

Júniusban 12 százalékkal, azaz 79,2 millió kilowattórával 719,7 millió kilowattórára nőtt az ország villamos energia exportja az előző év júniusához képest. Igaz, a teljes első féléves adat 31 százalékos csökkenést takar. Tavaly július 1-jén leállt Ukrajna fehéroroszországi, október 1-jén pedig oroszországi kivitele. Az áramra ugyanis a megnövekedett belföldi igények kielégítése miatt az országon belül volt szükség, a hőerőművek pedig nem kaptak elég szenet.