Cégvilág

ÁSZ: kudarc a hazai rákszűrési rendszer – teljes átalakítás várható

Teljes mértékben újjászerveződhet az országos rákszűrési program, miután az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése gyakorlatilag minden területen csak negatívumot talált. Az ÁSZ jelentés szerint a 2002-ben indított szűrőrendszer nem valósítja meg célját

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentésében szót ejt az informatikai rendszer alkalmatlanságáról, a nem hiteles adatokról, a vizsgálatokra kijelölt helyek minőségi problémáiról, a Egészségügyi Minisztérium elmaradt intézkedéseiről, illetve a tervezettől messze elmaradó részvételi arányról. Összességében pedig arról: az erre fordított milliárdokat nem hatékonyan költötték el, a rendszer alapvető átalakításra szorul – írja a Népszabadság.

A számvevők véleményével nem mindenki ért egyet. Dr. Falus Ferenc országos tisztifőorvos szerint nem biztos, hogy a pénz elköltése felesleges volt, ennek megállapításához viszonyítási adatokra lenne szükség, ez viszont nem áll rendelkezésükre. A program vezetője szerint botrányos, hogy sem ők, sem az ÁSZ nem juthatnak betegkövetési adatokhoz, így nem tudható, valójában mi is történik például egy-egy eredményes szűrés után. Falus doktor azt állítja, egészen bizonyos, hogy a méhnyakrák esetében az elképesztően alacsony részvételi szám statisztikai hiba.

A jelentést készítő Winter Zsuzsa szerint azontúl, hogy a tárca nem tüsténkedett a szükséges jogszabályok elkészítésében, az egészségügyi kassza nem kapott pluszpénzeket a szűrésekhez, az ÁNTSZ olyan méretű rendszert alakított ki, amelyet még csak ellenőrizni sem képes. Az ÁSZ szakértője szerint miközben a népegészségügyi szolgálat előzetesen fontosnak tartotta a laborok és szűrőállomások számának korlátozását, szakmai minőségének biztosítását, ma mégis követhetetlen, hogy hol vizsgálják a résztvevőket. Winter Zsuzsa szerint az adatok összekapcsolása mellett a háziorvosok bevonása lenne az alapja annak, hogy végre működjön a rendszer.

A szocialista szakpolitikus, Kökény Mihály közben egy új csomag összeállítását jelentette be, amelynek keretében a középiskolákban és szakmunkásképzőkben 16 éves korban általános egészségi állapotfelmérést vezetnének be. Ez a program kitér arra is, hogy akár ősszel elindulna a vastagbélrák országos szűrése is. Annak pontos menete egyelőre kérdéses, de a szakemberek az eddigiektől eltérően szerveznék a szűrést.

ÁSZ rákszűrés ántsz program
Kapcsolódó cikkek