Cégvilág

Európai részvénytársasággá alakul a Fotex - Adóoptimalizálás az egyik szempont

A Fotex Nyrt. hétfői közgyűlése jóváhagyta a társaság európai részvénytársasággá alakulásának tervezetét - közölte a Fotex a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A közgyűlésen jelenlévő részvényesek egyhangúan egyetértettek az átalakulási szándékkal. Az átalakulás vagyonmérleg tervezetének
fordulónapjául 2008. június 30-át jelölték meg.

Azok a részvénytulajdonosok, akik nem kívánnak részt venni az átalakulással létrejövő európai részvénytársaságban, a közgyűlést követő 15 napon belül kötelesek ezt a szándékukat írásban bejelenteni a Fotex igazgatótanácsának, a részvényeik 2009. január 31-ig történő zárolásának egyidejű igazolásával.

A korábban közzétett közgyűlési előterjesztés szerint az átalakulást követően a Fotex a jelenlegi pénzügyi befektetéseit az unió tagállamaiban kívánja bővíteni.

Az átalakulással lehetővé válik az, hogy a társaság a gazdasági érdekeinek megfelelően áthelyezze székhelyét egy másik tagállamba. Ezzel mód nyílhat a jövőbeni optimális terjeszkedéshez szükséges közvetlen jelenlét nyújtotta előnyök kihasználására. Az előnyök közt említette a cég a rugalmasabb finanszírozás és tőkebevonás lehetőségét és az optimalizálását.

A társaság alaptevékenysége az átalakulással nem változik, továbbra is fő tevékenységként vagyonkezeléssel foglalkozik. Az előterjesztés szerint az átalakulás által biztosítható többlet tevékenység és az ehhez kapcsolódó elvárható profit teljes mértékben fedezheti a költségek növekedését.

Magyarországon 2004. október 8. óta lehet európai részvénytársaságot alapítani. Az európai részvénytársaság működésének szabályait az európai uniós jog határozza meg. A közösségi szintű szabályozás jelentősége az, hogy a részvénytársaság az valamennyi tagállamában, a legfontosabb társasági jogi kérdésekben közel azonos szabályok szerint működik, és a nemzeti jogok alapján létrejött társaságoknál egyszerűbben folytathat több országot érintő gazdasági tevékenységet. A jogszabály az európai részvénytársaság székhelyének egyik tagállamból a másikba áthelyezését is lehetővé teszi, méghozzá úgy, hogy ez nem jár a jogi személy megszűnésével, és nem igényli a fogadó államban új társaság alapítását.

Fotex európai részvénytársaság
Kapcsolódó cikkek