Cégvilág

Fussunk az életünkért! Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát a kocogás

Egy amerikai kutatás szerint azoknál, akik idős korukban is rendszeresen kocognak, az átlagos felére csökken a daganatos betegségekből eredő halál kockázata. A Stanford Egyetem ötszáz idős futó életvitelét követte húsz éven keresztül.

Az Archives of Internal Medicine-ben megjelent tanulmány ismét megerősíti, milyen fontos szerepet tölt be a mozgás az idős emberek életében. A Stanford Egyetem szakértő ötszáz, az ötvenes éveinek elején járó futó életét követte figyelemmel húsz éven keresztül, kontroll-csoportként ugyanennyi mozgásmentesen élő embert követve nyomon – tudósít a BBC.

Tizenkilenc évvel a vizsgálat megkezdése után a nem futó csoport 34 százaléka halt meg, szemben a futók 15 százalékával. Mindkét csoport tagjainak korlátozottá vált a mozgása, a rendszeresen sportolók esetében azonban ennek kezdete mintegy 16 évvel kitolódott. A futó és a nem futó emberek közötti egészségügyi különbségek jelentőssége még a kilencedik X betöltését követően is növekedett. A futás nem csak a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát csökkenti, de a daganatos betegségek és fertőzések esélyét is.

A résztvevők a mérés kezdetekor hetente átlag négy órát töltöttek futással, ez az idő húsz év alatt az edzéssel töltött idő 76 percre csökkent, a rendszeres mozgás előnyeit azonban továbbra is jelentkeztek. James Fries, a Stanford kutatásvezető munkatársa úgy nyilatkozott: a felmérés tanulsága egyértelműen sportbarát üzenet. Mint mondta, ha egy dolgot kellene kiválasztani, amely megőrizheti az idős emberek egészségét, az az aerob edzés.

rák daganat idős érrendszer betegség futás szív
Kapcsolódó cikkek