Cégvilág

Gyenesei: a valóság a mostani és az athéni teljesítmény között van

A sportot felügyelő önkormányzati miniszter szerint az olimpiai értékelésekkel meg kell várni a pekingi játékok végét - írja az MTI alapján az Inforádió. Gyenesei István úgy véli, a financiális háttér hiányossága legfeljebb az egyik eleme a vártnál gyengébb szereplésnek, ami kijózanító lehet a közvélemény számára.

"Nagyon nehéz kimondanom, de ki kell, igazából hosszú idő óta az olimpiákon az eredményeink jobbak voltak annál, mint amennyi a magyar sportban benne van. Ez egy nagyon kemény, nehezen elviselhető jelzés, amely megtanít bennünket arra, hogy értékelni tudjuk az ezüstöt, a bronzot és a helyezéseket is" - mondta Gyenesei. "...A valóság az athéni és a mostani szereplés között van."

Gyenesei nem ért egyet azokkal, akik olimpia közben kezdenek úgy értékelni, hogy nem saját teljesítményükkel foglalkoznak, hanem másokra mutogatnak.

"Meg kell várni az olimpia végét, mert addig színesedhet még ez a kép... [A versenyzők] érezzék a szeretetet, biztatást, s ne azt, hogy megrendült bennük a bizalom. Versenyzőink missziót teljesítenek, egyre nagyobb rajtuk a súly... ne rakjunk rájuk még plusz terhet azzal, hogy idő előtt elkezdődik a felesleges vitatkozás, az egymásra mutogatás".

Az önkormányzati miniszter a sport állami támogatásáról azt mondta, az nyolc év alatt, abszolút értéken 217, reálértéken 136 százalékkal nőtt. Szerinte 8-10 elem is nehezíti a sportolók életét, amiből csupán egy a finanszírozás. Kiemelte: a versenysportban benn lévő pénznek 10-15 százaléka az állami forrás, tehát ilyen szempontból nem meghatározó az állam szerepe.

"...Ugyanilyen háttérrel néhány hónappal ezelőtt Európa- vagy világbajnokságon jól szerepeltek azok a sportágak, amelyek itt dobogó közelébe sem tudtak kerülni. Ennek nem a nyolc-tíz éve tartó, a szükségesnél alacsonyabb támogatás az oka" - jelentette ki.

Gyenesei a gyengébb szereplést elemezve továbbá kiemelte Kolonics György halálát, s a sportdiplomácia hiányosságait.

sportfinanszírozás gyenesei olimpia kolonics
Kapcsolódó cikkek