Az első szállítási szerződések előkészítéseként a Nabucco Gas Pipeline International GmbH a múlt hónapban felmérte a lehetséges gázszállítók igényeit. Az érdeklődők a vezeték kapacitását a 2013-as megnyitás első napjától számítva több mint 100 százalékkal jegyezték túl.

Tényleges szerződéskötésre akkortól nyílik mód, amikor a törvényi feltételeket biztosító kormányközi megállapodások megszületnek. Reinhard Mitschek, a Nabucco Gas Pipeline International GmbH ügyvezető igazgatója szerint az, hogyha nem is kötelező jelleggel, de több mint 100 százalékkal túljegyezték a Nabucco kapacitását, egy dinamikusan növekvő gázpiac hatalmas igényeit jelzi.

A Nabucco Európa egyik legfontosabb energetikai infrastruktúra projektje, amely növeli Európa gázellátásának biztonságát, mivel jelentősen hozzájárul az ellátási útvonalak diverzifikálásához. A 3300 kilométer hosszú gázvezeték összeköti Európát a Kaszpi-térség, a Közel-Kelet és Egyiptom nagy gázmezőivel. A beruházás összege megközelítőleg 7,9 milliárd euró, a teljes kapacitás évi 31 milliárd köbméter lesz. A jelenlegi részvényesek az OMV, a Mol, a Transgaz, a Bulgargaz Holding, a Botas és az RWE.