Cégvilág

Meghalt a lezuhant mentőhelikopter pilótája

Az Egészségügyi Minisztérium az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) és a Légimentő Kht. megrendüléssel értesült arról, hogy az orvosi erőfeszítések ellenére ma éjszaka a kórházban elhunyt a csütörtökön lezuhant mentőhelikopter pilótája.

Mint ismeretes, július 31.-én délután Kiskunlacháza térségében lezuhant a sérült kisgyermeket és édesanyját a kórház felé szállító budaörsi mentőhelikopter. A mentőápoló a helyszínen életét vesztette, a pilóta életveszélyesen, a mentőorvos és a kisgyermek édesanyja súlyosan, a gyermek könnyebben megsérült. A mentőhelikopter pilótáját az Országos Mentőszolgálat, és a Légimentő Kht. saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek. A baleset okát nemzetközi szakértői csoport vizsgálja.

Székely Tamás egészségügyi miniszter a katasztrófával kapcsolatban azt mondta: a 2003-ban bérelt gép típusából ezer működik Európában, amelyet kifejezetten mentési célra fejlesztettek ki. Azért kötötték öt éve - akkor Székely az OMSZ miniszteri biztosa volt - az osztrák céggel a mentőhelikopterek az üzemeltetésére és karbantartására a szerződést, mert szükség volt a hazai légimentés megteremtésére, arról kormánydöntés született. Addig évente 350 milliót fizetett az OMSZ a régi gépek üzemeltetésére és 200-250 millió forintot a karbantartásra. Az osztrákoktól bérelt flotta kiadása is ennyi. A szerencsétlenül járt gépen egyébként minden szükséges karbantartási feladatot és a repülés előtti ellenőrzést elvégeztek, ezért nem valószínű, hogy géphiba történt, bár annak megítélése a légihatóság feladata.

mentőhelikopter
Kapcsolódó cikkek