Cégvilág

Nincs többé félszoba, amerikai konyha - Mi várható szeptembertől az új építésű lakásoknál?

Nem lesz többé félszoba és amerikai konyha, és már a háromszintes épületekbe is kötelező lesz liftet építeni – többek között ezek a módosítások lépnek életbe az új építésű lakásoknál szeptember közepétől. A szakértő szerint az új szabályozásnak köszönhetően nagyobb alapterületű és jobb minőségű ingatlanokat lehet majd vásárolni a jövőben.

Megszűnik a félszoba, és már a három szintes házakban is kötelező lesz liftet építeni – többek között ezek a szabályok is életbe lépnek idén szeptember 12-től. Az Országos Településrendezési és Építési Követelmények legújabb módosításának elsődleges célja ugyanis az, hogy minőségében javítsa az új építésű házakat illetve lakásokat.

„A módosítások egybeesnek a piaci igényekkel, hiszen egyre nagyobb a minőségi elvárás a vevők részéről. A különböző változtatások természetesen növelik a beruházási költségeket, amit nagy valószínűséggel a beruházók érvényesíteni fognak az ingatlanok árában is. Így a vevőknek a szokásos évi 5-7 százalékos lakásár-növkedésnél is többel kell majd számolniuk. Emellett viszont mindenképpen hasznos ez az intézkedés, hiszen nagyobb lesz a lakások alapterülete, és javul a minőségük" - véli Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető ingatlanpiaci elemzője. A szakértő szerint az új szabályok mindenképp vevőközpontúságot, és esztétikusabb lakások építését követeli majd meg.

Lift nélkül egy lépést sem

Az újítások egyik lépcsőfoka, hogy idén ősztől nemcsak a négyemeletes, hanem már a háromszintes épületeknél is kötelező lesz liftet építeni. Ráadásul a középmagas és magas – tehát a 13,65 és 30 méter közötti, illetve a feletti – épületekben bútorszállító felvonónak is kell lennie. Ezt azzal indokolják, hogy a négyszemélyes liftbe még egy nagyobb méretű hűtőszekrény sem fér el, nemhogy egy franciaágy, vagy egy gardróbszekrény. Bár a bútorszállító beépítése kétség kívül növelni fogja a költségeket, a mindennapi életben viszont kényelmi szempontból mindenképpen megtérül majd a beruházás.

Nem lesz többé félszoba

Az építkezési követelmények módosítása megszüntette a félszoba fogalmát, így a nyolc négyzetméter alatti helységet már nem lehet majd a jövőben szobaként eladni. A kilenc négyzetméteres, vagy azt meghaladó méretű helyiséget viszont már megkülönböztetés nélkül lehet szeptember közepétől szobaként meghirdetni.

Különálló lesz az amerikai konyha

 Mint ahogy eddig is, a lakás nappalija nem lehet kisebb 17 négyzetméternél, az új szabályok értelmében azonban ebbe nem számíthat bele a vele egy légtérben lévő konyha és étkező, vagyis az amerikai konyha.

Kötelező lesz a garázs és a biciklitároló

Az új előírás alapján 2013-tól azoknál az épületeknél, amelyekben hatnál több lakás van, a gépjárműveket garázsban kell majd elhelyezni. Ráadásul a járműtárolást elsődlegesen az épületben, vagy a terepszint alatt, mélygarázsban kell majd megoldani. Természetesen a méret is lényeg, hiszen a gépjárműtároló alapterülete nem lehet kisebb 20 négyzetméternél.Az új rendelet kitér a kerékpárok megfelelő elhelyezésére is: lakásonként egy, vendéglátó egységekben pedig 75 négyzetméterenként két biciklitárolót kell kialakítani.

Titkosított klímaberendezések

A jövőben nem lesz egyszerű dolog a légkondicionálók elhelyezése, hiszen a meglévő épületen szinte el kell azt rejteni, vagy letakarni valamivel a szemek elől. Ennek gyakorlati kivitelezése azonban még kérdéses, hiszen a kültéri klímaberendezésnek szellőzni kell, arról nem is beszélve, hogy egy fém doboz nem feltétlenül esztétikusabb magánál a gépezetnél.

Élet akadályok nélkül

A szabályzat módosítása a mozgáskorlátozott embereket sem hagyta figyelmen kívül. Az akadálymentesített területeken ugyanis a küszöb legfeljebb 20 milliméter magas lehet, és le kell kerekíteni. Ott ahol nem lehet ilyen alacsony a bejárat, ott egy kisebb leejtőt kell építeni, hogy valóban akadálymentes lehessen a kerekes székkel való közlekedés.

Autópálya mellé soha

Bár autópálya mellé eddig sem lehetett építkezni, a szabályok módosítása szerint a jövőben már az országos közutak mellé is csak szigorú feltételek mellett lehet majd házat felhúzni. Így szeptember közepétől például a gyorsforgalmi utak mellett, 250 méteren belül tilos lesz majd építkezni.

új építésű lakások Országos Településrendezési és Építési Követelmények
Kapcsolódó cikkek