Cégvilág

Olimpia, akár hordozható kivitelben is - hol, mit mennyiért?

Még közel egy hétig csodálhatjuk a világ legjobb sportolóinak pekingi versengését. A döntők egy része még hátravan, vasárnap pedig egy látványgazdag záróünnepségre is számíthatunk – de nem biztos, hogy éppen akkor ülhetünk tévé elé, amikor a számunkra fontos történéséket közvetítik. Érdemes áttekinteni milyen mobil megoldásokkal követhetjük nyomon 2008 legnagyobb sporteseményét élőben.

A mobiltelefontól kezdve a hordozható LCD-tévéken át a noteszgépekkel Wi-Fi-vel vagy mobil-internettel elérhető online közvetítésekig több lehetőség közül is választhatunk, hiszen a köztévé és az egyik sportcsatorna szinte folyamatosan közvetítik az aktuális versenyeket.

A T-Mobile kedvezményes akciója keretében az olimpia hónapjában akár 10 órával több adásidőt kaphat, aki megrendeli a 12 tv-csatornát magában foglaló „Mobil-TV” szolgáltatást, amelynek havi előfizetési díja 1900 Ft. Nem kell veszteségre számítani akkor sem, ha nem a hónap első napján kezdjük meg az előfizetést – tört hónap esetén az igénybevett adásidőt időarányosan számlázzák.

A mobiltelefonok közül azonban nem mindegyik alkalmas a tévé-adások vételére – a szolgáltatás igénybevételéhez harmadik generációs (3G) vagy HSDPA-képes készülékek szükségesek. Egyelőre ez a szolgáltatás nem mindenhol érhető el az országban, a lefedettségi térkép jól mutatja, hol vannak még fehér foltok.

A telefonok kijelzőjének mérete nyilvánvalóan korlátozza a „televíziós élményt” – de azt mindenképpen biztosítja, hogy ne maradjunk le egyetlen számunkra fontos és látványos mozzanatról sem.

Sokkal élvezhetőbb képet és hangot kapunk, ha a Magyar Televízió sportműsorának internetes honlapján, vagy a Magyar Olimpiai Bizottság weboldalán követjük figyelemmel a pekingi eseményeket. Ezeken a honlapokon nemcsak az éppen futó közvetítést láthatjuk. Az archívumból bármikor előkereshetjük a Telesport legjobb videóit is, ezek mellett rendszerzetten találjuk meg az eddigi legfontosabb eseményekről készített összefoglalókat, híradásokat, illetve MOB oldalán az egyénileg készített videókat is.

Mindehhez nem szükséges vezetékes internet – például netkávézót – keresnünk, elegendő a Wi-Fi képességgel felruházott noteszgéppel kiülni a város megfelelő pontjára, ahol többnyire ingyenesen (vagy minimális díjért) élvezhetők a hotspot kínálta áldások. A vezetéknélküli internet-elérést kínáló helyszínek térképén nemcsak a budapesti (itt egyébként 583 helyszínt találunk), hanem a magyarországi nagyvárosok és üdülőhelyek hotspot-zónái is megtalálhatók.

Előfordulhat, hogy olyan helyen kívánjuk elérni a világhálót, ahol nincs sem a vezetékes, sem ingyenes Wi-Fi lehetőség. A mobilszolgáltatók erre a helyzetre is kínálnak megoldást – igaz, csak hűség-nyilatkozat aláírásával fizethetünk elő a szolgáltatásra, és kedvezményes bevezetési időszak után havonta több ezer forintos díjjal kell számolnunk. Ekkor azonban az ország lakott területének szinte bármely pontján, de akár a strand közepén is nézhetjük a pekingi közvetítéseket.

Szerencsére a noteszgépek piacán nyár elején újabb árzuhanás következett be. A legolcsóbb, de Wi-Fi-vel is felszerelt eszközök között megtaláljuk a kifejezetten mobil netezésre fejlesztett ASUS eeePC 4G Surf 701 jelű modellt is, amelynek 7 inch képátlójú változata most kedvezményes áron (55 000 forintért, tehát közel 15 000 forinttal olcsóbban, mint két hónappal ezelőtt) is megvásárolható.



Nem sokkal drágább a (szintén akciós) Acer Aspire 3103NWLMi (75 600 forint), amelynek 15,4 inch képátlójú megjelenítője, 60 GB-os merevlemeze már elegendő lehet általános otthoni használatra is. Nagytestvére, az Acer Aspire 5315-101G08Mi (87 600 forint) nagyobb belső memóriát és a 80 GB-os háttértárat kínál.

Az olimpiát a földi tévé-csatornák vételére alkalmas hordozható LCD-tévéken is nyomon követhetjük. A képeslap-méretű (7 inch, azaz 17,8 cm) képátlójú Airis M203 (20 990 forint) kijelzőjével már élvezhető képméretet kínál, azonban a 480 × 234 pixeles felbontás bizony nagyon kevés, egészen biztosan pixeles képet kapunk majd. A Lenco TFT-710 jelű modellje (23 800 forint) akár 255 csatorna beprogramozását is lehetővé teszi, alkalmas a hagyományos (4:3) és a széles formátumú (16:9) megjelenítésre, valamint a kábel-tévé csatornák jeleinek fogadására is.

A 1440 x 234 pixeles felbontásnak köszönhetően sokkal jobb minőségű képet nyújt a Mustek PT2270 (39 430 forint), a viszonylag nagy teljesítményű (2 Wattos) hangszórókkal épített készülék akkumulátorról történő használat esetén is 3 órás üzemidőt biztosít.

Nemcsak nagyobb, hanem kontúrosabb képet kínálnak a 8 inch (20,32 cm) képátlójú hordozható LCD-tévék. Sokat számít, hogy ennél a képernyő-méretnél a függőleges (vertikális) felbontás általában megduplázódik (1440 x 234 képpont helyett 1440x468 pixel), ami már valóban pixelmentes és tűéles képet eredményez.

A hordozható LCD-tévék közül a legjobb ár/teljesítmény arányt a Nova 806 (29 900 forint) mondhatja magának. A 8 inches kijelző, az 1440 x 468 felbontás, a 2x2 wattos sztereó hangszóró összességében már valóban élvezhető tévézésre teszi alkalmassá a készüléket.

mobiltelefon 3G LCD-tévék HSDPA wi-fi Acer Aspire hordozható
Kapcsolódó cikkek