Cégvilág

Olympus, Panasonic: új fototechnikai szabvány jön

Az Olympus Imaging Corporation (Olympus Imaging) és a Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. (Panasonic) bejelentették a 4/3-os fotótechnikai szabványon (Four Thirds System) alapuló Micro Four Thirds System szabvány és az azt alkalmazó készülékek közös fejlesztését.

Az új készülékek egyaránt rendelkeznek majd a csereobjektíves tükörreflexes digitális fényképezőgépek minőségi előnyével és a kompakt fényképezőgépek méretbeni előnyével.  

A digitális tükörreflexes fényképezőgépek piaci részaránya a digitális fényképezőgépek világpiacán jelenleg mindössze 7 százalékos. A filmes korszakban ennél jóval nagyobb volt az arány, vagyis van mit behozni. A kompakt kamerák viszont folyamatosan bővülő funkcióválasztékukkal egyre kelendőbbek, míg a tükörreflexes digitális gépek kezelését túlzottan komplikáltnak találják a vásárlók egy piaci felmérés szerint, méretben pedig túl nagynak és nehéznek tartják őket.

Felismerve a piaci trendet az Olympus Imaging és Panasonic már megtette az első lépéseket az előnyök egyesítése felé és már megjelentette digitális tükörreflexes kameráiban az élőkép és a kontraszt-autofókusz funkciókat. A Micro Four Thirds szabvány bevezetésével viszont már a kompakt kategóriával összevethető méretű csereobjektíves digitális tükörreflexes gépek gyártása válik lehetővé.

A Four Thirds szabvány úgynevezett nyílt szabvány, ami azt jelenti, hogy a szabványt alkalmazó összes gyártó készülékei kompatibilisek és csereszabatosak, valamint bármilyen módon kombinálhatóak egymással

Olympus Panasonic fototechnika Matsushita
Kapcsolódó cikkek