Kína sikeres szereplésének eredményeként ugyanakkor minden eddiginél több aranyat szereztek a nagyok, miközben a kisebb államok többsége a korábbiaknál gyengébb olimpiát zárt. Négy év például a három legeredményesebb nemzett (az USA, Kína és Oroszország) a kiosztott aranyérmek valamivel több, mint 31 százalékát szerezte meg, az idén ez az arány azonban már megközelítette a 37 százalékot. A növekedés egyértelműen a kíniak jó szereplésének volt köszönhető, hiszen az Egyesült Államok ugyanannyi, míg az oroszok néggyel kevesebb első helyet szereztek most, mint Athénban.

Hasonló a helyzet, ha az éremtáblázat első öt helyét nézzük: négy éve az öt legeredményesebb nemzet az aranyak 42,5, most 48 százalékát szerezte meg.

Ennek megfelelően azonban több, hagyományosan jól szereplő nemzet, is gyengébb olimpiát zárt, mint négy éve. Míg például Athénban 14 ország szerzett 8 vagy annál több aranyat, az idén mindössze kilenc. Ez azt jelenti, hogy hazánk 4 esztendővel ezelőtti szereplése (8 arany, 6 ezüst, 3 bronz) ezúttal a 13.-nál jóval előkelőbb helyre, a 9.-re lett volna elegendő.