Cégvilág

A csatornán túl erősít az Électricité de France

A francia Électricité de France (EdF) áramtermelő- és szolgáltató vállalat szerdán bejelentette, hogy emelt vételi ajánlatát elfogadta és a részvényeseknek elfogadásra ajánlja a British Energy Plc áramtermelő vezetősége. A British Energynél is megerősítették a megállapodás hírét.

Az új ajánlat 12,5 milliárd fontot ér, azaz részvényenként 7,74 fontot, vagy 7,00 fontot és későbbi, teljesítményhez kötött kifizetéseket.

A brit kormány március óta szeretne túladni a British Energy 35,2 százalékos állami részén. A vevőnek törvény szerint ajánlatot kellett tennie a vállalat egészére. Az ügylet jövő év közepére várható zárása után valószínű, hogy a brit Centrica gázszolgáltató 25 százalékot átvesz a British Energyből.

Az EdF első ajánlatát július végén adta be, az részvényenként 7,65 fontra szólt, az alternatív ajánlat pedig azonos volt a mostanival, de már augusztus első napján kútba esett az üzletkötés. A brit kormány ugyan elégedett volt az EdF eredeti ajánlatával, de egyes nagyobb magánrészvényesek kevesellték a pénzt - köztük a British Energy legnagyobb magánrészvényesei, az Invesco Perpetual és az M&G Investment -, és ezért az EdF akkor visszalépett.

A British Energy üzemeltet nyolcat Nagy-Britannia kilenc atomerőműve közül, a brit áramtermelés egyötödét adja. Az EdF nyári visszalépésével úgy tűnt, romba dőlnek a brit kormány atomerőmű-építési tervei. Az eladás bevételéből akarta ugyanis a brit kormány támogatni az atomenergia-ipar fejlesztését, és persze korábban az EdF is beruházásokat ígért. Most a friss tervek négy új atomreaktor nagy-britanniai építéséről szólnak.

Nagy-Britanniában 1956-ban kezdődött az áramtermelés atomenergiával, a csúcspont 1997-ben volt, amikor az atomenergia az ország áramtermelésének 26 százalékát adta. Azóta már hat atomerőművet leállítottak, és a meglévők közül is bezárásra van ítélve 2015-ig hat atomerőmű, elavulás miatt. Élettartamuk meghosszabbításához és új atomerőművek építéséhez nélkülözhetetlen az EdF együttműködése és pénze. A 84,8 százalékban francia állami tulajdonú EdF a világ legnagyobb atomenenergia-termelője.

EdF British Energy Centrica
Kapcsolódó cikkek