Cégvilág

Beszédes Bluetooth - Virtuális valóság nem csak vakoknak

A Michigani Egyetem munkatársai új technológiát fejlesztettek ki, ami segíthet a vakoknak az eligazodásban. Persze, a cégek is örülnek majd a találmánynak, amivel a utcán sétáló potenciális vásárló fülébe súghatják, hova érdemes menniük. A Talking Points rendszert a jövő héten mutatják az Egyesült Királyságban és Koreában.

A fejlesztés az első lépés lehet egy fajta "audió- virtuális valóság" kifejlesztéséhez, amely nagy segítséget jelenthet a látássérülteknek és a látók közösségének is – fejtette ki a fejlesztő Michigani Egyetem elektronikai és számítástechnikai tanszékének tanára a The Register hasábjain.

A találmány egyszerű ötleten alapul: a vásárlók kapnak egy egyedi azonosítószámmal rendelkező hordozható eszközt, aminek adatait rögzítik egy weboldalon. Ezek után a szolgáltatók, üzletek, önkormányzatok betáplálhatják a megfelelő adatokat a rendszerbe. Ha a felhasználó az utcára lép, magával viheti a szerkezetet, ami az utcán elhelyezett kommunikációs pontok jeleit fogja és továbbítja hang formájában a felhasználó fülébe. Az információ átadás bluetooth-szal történik, mivel ez a technológia ma már széles körben elérhető.

A hordozható kis központi egység mindössze húsz dollárba kerül, a rendszer egyelőre tesztüzemben működik. A tervek szerint hamarosan új platformokra települ, többek között a Google Android nevű mobil operációs rendszerére. A fejlesztők szerint a Talking Points sikeres garantált, mivel kedvező áron, hely– és érdeklődésfüggő információkat juttat el a célcsoportokhoz, szemben a GPS-szel.

The Register - VGO-->

látássérült bluetooth vak gps Google
Kapcsolódó cikkek