Cégvilág

Bezárt a bazár a Váci úton - Magas volt a bérleti díj

Csupán két hétig működödött a Reál élelmiszer-kereskedelmi lánc színei alatt az a 6 ezer négyzetméteres áruház a Váci úton, amely még az Interfruct számára épült, ám a várhatóan felszámolási eljárás alá kerülő Interfruct egy napig sem használta.

A Reál csoport egyik tagvállalata, az Arzenál Kft. ugyanis a Váci úti áruházat - az épület osztrák beruházója és tulajdonosa jóváhagyásával - kibérelte az Interfructtól, ám utóbb az osztrák vállalat közvetlen szerződést kívánt kötni, és ebben már kétszeres, havi 12 eurós négyzetméter árat állapított meg.

Amint azt Lantos Péter, az Arzenál Kft. egyik tulajdonosa a VGO-nak elmondta, ezt a bérleti díjat az élelmiszer-vegyiáru kereskedelmmel nem lehet kitermelni, különösen azért, mert az egység Reál C+C áruházként - tehát nagykereskedelmi áron értékesítő egységként működött volna. Leginkább az okoz gondot az Arzenálnak, hogy  az áruház nyitására átvették az Interfruct 60 dolgozóját is.

Az 1989-ben alakult Arzenál Kft. az élelmiszer-napicikk piac egyik legjelentősebb vállalkozása. Egyike a Reál csoport nyolc tulajdonosának, és 50 saját üzéettel valamint három nagykereskedelmi raktárral rendelkezik. A 700 fős társaság emellett 450, a Reál hálózathoz tartozó franchise üzletet is ellát áruval. Mivel folyamatosan bővítik a hálózatot, siettek kibérelni a Váci úti és a 2200 négyzetméteres Bécsi úti Interfruct áruházat. Ez utóbbi továbbra is Reál színekben működik.

Az Interfruct Kft. augusztus elején omlott össze, amikor élelmiszer- és vegyiáru-nagykereskedelmi társaság bejelentette, hogy tulajdonosa, a Calslane Holdings Limited utasítására 700 fős létszámleépítést hajt végre.
A ciprusi Calslane Holdings pénzügyi befektetőtársaság a nehéz gazdasági helyzetben lévő Interfruct reorganizációját három hónapja kezdte meg azzal a céllal, hogy a 23 áruházat működtető cash&carry láncból csupán 10-13 egységet működtet tovább. A többi üzemeltetését a tervek szerint szaklmai befektetőnek adta volna továb, az azonban a napokban visszalépett az ügylettől.

A Calslane Holdings befektetőtárs nélkül rövidtávon nem tudja rendezni az Interfruct gazdasági helyzetét, ezért döntött a csoportos leépítésről. Az Interfruct teljes körű átvilágítását, továbbá a reorganizációs program irányítását Csorba Gábor, az Inter-Invest Zrt. vezérigazgatója végzi, és a Calslane Holdings az Inter-Invest Zrt.-n keresztül gyakorolja tulajdonosi jogait az Interfruct Kft-ben.

Május végén írta alá a szerződést az SCD Holding Zrt. és a Calslane Holdings az Interfruct Cash & Carry eladásáról. Akkoriban a befeketető társaság még azt tervezte, hogy talpra állítja a céget, amely jelentős piacvesztés után mintegy 40 milliárd forintra csökkent az elmúlt évben. A tervek közt pedig csupán egy budapesti egység bezárása szerepelt, ugyanakkor úgy tájékoztatták lapunkat, hogy a menedzsment szándéka szerint június első felében megkezdődik a boltok árukészletének feltöltése. Ehelyett azonban bezárták az összes egységet.

Interfruct reál Arzenál Kft.
Kapcsolódó cikkek