Cégvilág

Elektronikus könyvolvasó a Sonytól, Európában is

2009 első felétől Európában is kaphatók lesznek a Sony elektronikus könyvolvasó készülékei. A prototípusokat a vállalat már a Frankfurti Könyvvásáron szeretné bemutatni. Eközben az Amazon a Kindle nevű eszközével szintén a kontinens meghódítására készül.

A japán konszernnél eldőlt, hogy a Sony Reader PRS-505-nek keresztelt e-könyv olvasó a jövő esztendő első felében érkezik meg Európába. A vállalat az első prototípusokat már az idei októberi Frankfurti Könyvvásáron be akarja mutatni és szintén itt jelentik majd be azt is, hogy Németországban mely cégek, elsősorban könyvkiadók lesznek a Sony partnerei. "Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy egy ilyen termék sikere nagy mértékben függ attól, hogy milyen tartalmak érhetők el hozzá" .- jelentette ki Jeffry van Ede, a Sony Németország vezetője.

Mivel az Amazon is a Frankfurti Könyvvásáron mutatja be a Kindle nevű e-könyv olvasóját, ezért egyre inkább valószínűsíthető a két konszern között egy európai konkurenciaharc. Az amerikai piacon már a mind a két termék jelen van. Európában azonban a két fél még a könyvek digitalizálásában és terjesztésében egyaránt érdekelt partnereket keres, ami közel sem mondható egyszerű feladatnak – tudósít az SG.hu.

A Sony Reader 1 cm vastag, súlya 26 dkg, a mérete pedig leginkább egy nagyobb könyvre hasonlít. A fekete-fehér, 15 centiméteres képátlójú kijelzőnek nincsen háttérvilágítása. Az eszköz előnye, hogy csak akkor fogyaszt áramot, amikor valaki lapoz. A Sony adatai szerint egyetlen feltöltéssel 6800 oldal tekinthető meg. Szintén előnyös, hogy egy több gigabájtos memóriakártya segítségével körülbelül 13 000-16 000 könyvet lehet eltárolni.

A Sony Readerben ugyanakkor nincs lehetőség a művek vezeték nélküli továbbítására. A konkurens Amazon Kindle ezt lehetővé teszi az Egyesült Államokban, mivel ott a cég egy mobilszolgáltatóval dolgozik együtt. Így bárki vásárolhat akár útközben is könyveket. A japán konszern egyik termékmenedzsere azzal érvelt, hogy ők a vezeték nélküli elérhetőségnél fontosabbnak tartják a hosszabb üzemidőt.

A két vállalat azonban Európában sem marad konkurens nélkül. A franciák és a hollandok körében ugyanis igen népszerűek az iRex iLiad nevű, illetve a Bookeen Cybook nevű termékek, amelyeken sokan olvasnak újságokat. Ezenkívül a Deutsche Telekom szintén egy e-könyv olvasót fejleszt.

e-könyv olvas e-book Sony Amazon
Kapcsolódó cikkek