Cégvilág

Harmincezres tüntetés a Volkswagen-üzemnél

Több mint harmincezer alkalmazott tüntetett pénteken Wolfsburgban a Volkswagen konszern központja előtt tiltakozásul amiatt, hogy az Európai Unió újabb szabálysértési eljárást indított a cég ellen az úgynevezett Volkswagen-törvény miatt.

A közel ötven éve alkotott törvény a gyanúsnak tartott felvásárlási kísérletek ellen hivatott megvédeni a német autógyár-csoportot. Eszerint a fontos döntésekhez legalább 80 százalékos szavazatarány szükséges. Az alsó-szászországi kormány jelenleg a részvények 20,7 százalékával rendelkezik, így az érvényben lévő szabályozásoknak megfelelően vétójoga, az alkalmazottaknak pedig hatályos beleszólási joga van.

A Volkswagen-csoportban legnagyobb tőkerészesedéssel rendelkező Porsche-autógyár viszont az elmúlt időszakban több alkalommal is határozottan jelezte: többségre törekszik a Volkswagenben, s ezzel meg akarja akadályozni, hogy a VW második számú fő részvényese, Alsó-Szászország kormánya úgynevezett blokkoló kisebbséggel rendelkezzen a cégben.

A VW dolgozói attól tartanak, hogy a Porsche részesedésének növelésével sérülnének a munkavállalók jogai. Ezzel szemben az Európai Bizottság a napokban ismételten úgy foglalt állást, hogy a törvény ellentétes az uniós versenyjogi szabályokkal, korlátozza a tőke szabad áramlását, s elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy állami hatóságnak - történetesen az alsó-szászországi kormánynak - beleszólási lehetősége legyen egy magáncég működésébe.

Charlie McCreevy versenyjogi biztos ennek nyomán a német kormányt arról tájékoztatta, hogy a bizottság eljárást indít Németország ellen az Európai Bíróságnál.

Berlin hivatalosan egyelőre nem foglalt állást, de Christian Wulff alsó-szászországi miniszterelnök egy pénteki nyilatkozatban élesen bírálta McCreevy biztost. Szavai szerint a bizottság képviselőjének el kell fogadnia, hogy létezik néhány olyan törvény, amelybe Brüsszelnek nincs beleszólása.

A leghatározottabban védelmébe vette az érvényben lévő törvényt az IG Metall szakszervezeti szövetség helyi vezetője is. A tiltakozó megmozduláson elhangzott beszédében egyebek között azt hangoztatta, hogy a globalizáció idején több és nem kevesebb demokráciára van szükség.

A konszern felügyelő bizottsága határozatban utasította el a brüsszeli követeléseket.

Ezzel egy időben a Porsche stuttgarti székhelyű elnöksége megerősítette, hogy a törvény eltörlésére és az úgynevezett blokkoló kisebbség megszüntetésére számít. Azt állította ugyanakkor, hogy a többség megszerzése esetén sem tervez bezárásokat, illetve elbocsátásokat.

Wolfsburg Porsche Volkswagen
Kapcsolódó cikkek