Cégvilág

Jótékonyan hatnak a lakáspiacra a szigorúbb szabályok

Bár a lakáspiac visszafogottsága a Lakásvásáron is érzékelhető, az Otthon Centrum (OC) szerint a szabályok szigorítása összességében pozitívan hat a kínálatra és az árakra is.

Az őszi Lakásvásár is tükrözi a piac visszafogottságát, a 2008-as esztendőben az új lakások piacán a hitelpiaci környezetnek megfelelően mérsékeltebb kínálattal jelentek meg a fejlesztők, s az értékesítésben hónapról-hónapra nagy kilengések mutatkoznak. Ez a kiszámíthatatlanság óvatosabbá tette a beruházókat is, akiknek egy-egy elhamarkodott áremelés, vagy akció, jelentős veszteséget okozhat. Az értékesítések üteme a projektek életciklusától függően alakult, a projektek átadásáig átlagosan a lakások közel 80 százaléka talált gazdára, ugyanakkor a piac két szegmense megosztott. 
 
A visszafogottabb kínálat mellett a szeptember 12.-től életbe lépett szabályozás hozott még néhány jelentősebb változást, mely szigorította az Országos Településrendezési és Építési Követelmények több pontját.

Az úgynevezett benapozási szigorítás miatt az északi fekvésű lakások szinte eltűnhetnek a piacról, illetve minimálisra csökkenhetnek az épületek közötti szűk távolságok. Vevői szempontból ez a feltétel mindenképpen pozitívan befolyásolja az újonnan piacra kerülő lakásokat.
 
Az, hogy külön fürdőszobát és illemhelyet kell kialakítani a két lakószobás lakásokban, kínálati szempontból negatívumot jelenthet. Eltűnhetnek a kedvelt, 37-42 nm-es 1,5 szobás, kis-kétszobás lakások - mivel ezekben nem lehet a két helyiséget külön kialakítani.

Szeptember 12-től a nappali minimális alapterülete 17 négyzetméter, amelybe nem számít bele a konyha területe, illetve a legkisebb szoba minimális mérete 8 négyzetméter. Ezzel a módosítással mindenképpen egy élhetőbb lakás kialakítása válik biztosítottá – véli az OC.

A kötelező parkoló szám és méret kialakítása a beruházók szempontjából ellentmondásos, hiszen a garázsok és beállók értékesítése a legtöbb fejlesztésnél eddig is problémát okozott. A szabályozás e pontja közvetetten a lakásárak drágulását vonja maga után, mivel az elvesztett terület, vagy a plusz garázsszint az árakban áttételesen érvényesülni fog.

Pozitív esztétikai változást hoz a klimatizáló rendszerek takarásának követelménye. Ezentúl már a háromszintes épületekben is kötelező elemmé válik a lift beszerelése, amely javítja a magasabb szinteken lévő lakások kényelmét, és eladhatóságát.

fürdőszoba drágul garázs lakás klíma ingatlan lift
Kapcsolódó cikkek