Cégvilág

Már holnap a bankszámlákon olimpikonjaink jutalma!

Gyenesei István sportért felelős önkormányzati miniszter utasítására az olimpiai szerepléssel kiérdemelt jutalmak gyorsított eljárásban kerülnek kifizetésre - közölte a szaktárca.

A miniszter operatív, hatékony, gyors és együttműködő ügyintézést kért munkatársaitól. Ennek eredményeként a Pekingben 1-6. helyezést elérő sportolók az olimpiai szerepléssel kiérdemelt jutalmukat már holnap, szeptember 17-én megtalálják bankszámláikon.

Ezen anyagi elismerésekhez - a miniszteri utasításnak megfelelően - tehát minden eddiginél hamarabb juthatnak hozzá az olimpikonok. A díjazást lehetővé tevő kormányhatározat megjelenésétől, az átutalások megtörténtéig ugyanis csupán 6 munkanap telik el.

Gyenesei István kezdeményezésére a férfi vízilabdacsapat, a Kozmann György-Kiss Tamás kenu páros, valamint a Kovács Katalin-Janics Natasa kajak páros emelt szintű elismerésben részesült. Az érintett sportszövetségeknek erre a tárca összesen 119 millió forint kiegészítő forrást biztosított.

Az olimpiai 1-6 helyezések elismeréseként az Önkormányzati Minisztérium összességében 74 fő részére, nettó 886,4 millió Ft értékben kezdeményezett átutalási megbízást. Ez alkalommal a 7-8. helyet elérő sportteljesítményeket is díjazzuk.

Emellett külön anyagi elismerést kaphatnak az olimpikonokat felkészítő edzők, orvosok, sportszakemberek is. (Közöttük az adott sportágakban, a sportolók által megszerzett jutalmak 60%-ával azonos összeget oszthattak el a sportági szakszövetségek, saját döntés alapján.) A Pekingben sikeres versenyzők által képzett díjazási keret további 10 százalékát kaphatják a nevelő edzők. Esetükben - ahhoz, hogy az állam a jutalmak adótartalmát átvállalhassa - speciális adatszolgáltatás szükséges. Az érintettek jelentős része a kérésnek még nem teljes körűen tett eleget. A prémiumokat pedig csak az adatok beérkezését követően lehet kiutalni.

A miniszter utasítására a Sport Szakállamtitkárság a kifizetésekkel nem várja meg valamennyi érintett adatainak beérkezését, hanem a megkapott információk alapján sportáganként folyamatosan utalja majd az érintettekhez, az őket megillető jutalmakat. Előreláthatólag, összességében több mint bruttó 2 milliárd forint olimpiai jutalmat oszt majd ki az önkormányzati tárca, amit növel majd a paralimpia érmeseinek és helyezettjeinek járó elismerés.

jutalom gyenesei pénz olimpia
Kapcsolódó cikkek