Cégvilág

Négy Mancs kontra Hungerit – Újabb kölcsönös vádak

Tüntetést szervez a Hungerit Zrt. két szakszervezete a Négy Mancs Alapítvány ellen. A baromfitermelő munkatársai követelik, hogy a szervezet vegye le őket a feketelistáról, és kijelentik: hamarosan újraindítják a termelést.

A Hungerit Zrt. két szakszervezete pénteken a NÉGY MANCS irodája előtt demonstrál a szervezet akciója ellen. A cég bizonyítottnak látja, hogy a baromfitömés nem állatkínzás, állításuk szerint a NÉGY MANCS látványos kampányai jelentős veszteséget okoznak nekik, az áruházláncok ugyanis visszarettennek attól, hogy a feketelistán szereplő cégtől vásároljanak. Krausz Jánosné szakszervezeti titkár kijelentette: a megrendelőik eddig is tisztában voltak azzal, hogy mely termékek készülnek hízlalással és melyek nem, ezek ugyanis eltérő csomagolásban kerülnek forgalomba. A titkár szerint a NÉGY MANCS kampányának részét képező film, amelyben a baromfitömést mutatják be, megrendezett anyag volt, egy gazdát egy „doboz desszert” segítségével vettek rá arra, hogy eljátssza, ami a videón látható.

A szakszervezet képviselője szerint a nemrég megalakult Hungarikum Szövetség arra szólította fel őket, hogy indítsák újra a termelést, a Hungerit így kettős nyomás alatt van, az állatokat le kell vágni, de nem lehet eladni. A NÉGY MANCS követeléseit abszurdnak tartják a Hungerit szakszervezetei. Krausz Jánosné leszögezte: előbb-utóbb újraindítják a termelést akkor is, ha az alapítvány nem veszi le a céget a feketelistáról.

A NÉGY MANCS Alapítvány azt javasolja a Hungeritnek, hogy ha a filmjükkel kapcsolatos állításokat fogalmaznak meg, ügyeljenek azok bizonyíthatóságára, a rágalmazás ugyanis jogi következményeket vonhat maga után – jelentette ki Gergely Zsófia, a NÉGY MANCS programvezetője. Gergely Zsófia szerint a Baromfi Terméktanács, az FVM és az alapítvány jelenleg is tárgyal arról, milyen címkézéssel jelöljék meg a jövőben a kényszertömésből származó baromfitermékeket.

Eszerint – és ezt a Terméktanács elfogadja – bármely, ilyen baromfitermékre (beleértve akár a combot vagy mellett is) rá kellene írni, hogy kényszertömésből származik. Az alapítvány képviselői legközelebb október elsején tárgyalnak a felekkel a címkézésről, ha pedig sikerül megegyezniük a minden baromfitermelőre vonatkozó új szabályokról, megszűnik az alapítvány által működtetett feketelista. Gergely Zsófia szerint a Hungerit nem tudja bizonyítani, hogy az alapítvány akciója miatt léptek vissza vásárlói, a tüntetésnek pedig – a tárgyalások folytán – nem látják értelmét.

liba Hungerit tömés tüntetetés baromfi négy mancs kacsa
Kapcsolódó cikkek