Cégvilág

Nő a gázár: új módszerekkel kísérleteznek az önkormányzatok

Fejtörést okoz a megye valamennyi településén, hogy miként ellensúlyozzák az egyre inkább elszabaduló gázárakat. Ahol erre lehetőség nyílik — általában pályázati segítséggel — igyekeznek kicserélni a korszerűtlen nyílászárókat, de egyre több helyen fordulnak a megújuló és alternatív energiaforrások felé is.

Kaszaper már kifejezetten jó úton jár az „ügyben”, hiszen a településen tavaly, a fűtési szezon kezdetére cserélték ki a kazánt az alsós iskolások épületében - olvasható a beol.hu oldalán. Míg korábban gázzal fűtötték az épületet, addig tavaly már szalmabálával. — A beruházás nyolcszázezer forintunkba került, míg a gázért korábban átlagosan 1,1 millió forintot fizettünk ki évente — mondta Csürhés István, Kaszaper polgármestere.

Tulajdonképpen már az első fűtési idényben megtérült a beruházás. Ha jó idő volt, 1-2 bálát fűtöttünk el naponta, amikor mínusz 10-12 fokra süllyedt a hőmérséklet odakint, többet „nyelt el” a kazán, de ennek a költsége is nagyságrendekkel alacsonyabb volt, mint amit a gázért kellett volna kifizetnünk. Úgy tervezzük, idén, még a fűtési szezon kezdete előtt a humán szolgáltatási központban és az óvodában is átalakítjuk a fűtést. Jövőre a felsősök épületének korszerűsítését tervezzük. Itt is kicseréljük a kazánt. Mindezeket saját erőből. A pusztaszőlősi idősek otthonában pályázunk az átalakításra, ott hőcserélős rendszerrel kombinálnánk a szalmatüzelést. Így a meleg vízhez is olcsóbban jutna az intézményünk.

Hőszivattyú adja a meleget az új óvodában

A megye legfiatalabb városában, Körösladányban is hangsúlyt fektetnek a megújuló energiaforrások használatára. A település a közelmúltban 200 millió forintot nyert új óvoda építésére, s — mint azt dr. Pelcsinszki Boleszláv polgármestertől megtudtuk — az intézményben hőszivattyú biztosítja majd a fűtést és a meleg vizet. Mindez száz százalékban kiváltaná a gázfogyasztást. A városban emellett a takarékosság jegyében több intézményben is napkollektort telepítenek.

A jó néhány kilométerrel távolabb található Békésen sem mondtak le a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségekről. Igaz, az is nyilvánvaló, hogy néha már a nyílászárók cseréje is célra vezető lehet. A Dr. Hepp Ferenc tagiskolában ugyanis egy ilyen átalakítással — amelyet pályázati támogatással oldanak meg — a fűtési költségek hatvan százalékát takaríthatják meg. Az ugyancsak pályázati források bevonásával felépülő inkubátorház csarnokaiban viszont már három-három napkollektort is felszerelnek, illetve az irodaház hőellátására talajszondákat telepítenek.

A közeli Mezőberényben is gondolkodnak a fűtés reformján. A városban egy debreceni cég pelletüzemet kíván létesíteni. A városvezetés vizsgálja, hogy a folyékony fának is nevezett termék segítségével miként tehetnék gazdaságosabbá a fűtési rendszert.

-->

Kaszaper kazán fűtés gázárak hőszivattyú szalmatüzelés
Kapcsolódó cikkek